Mobiliteit5 jun '22 11:00

Drukte Schiphol gaat zondag in golven, soms ook rustige momenten

Auteur: ANP

De drukte op Schiphol gaat zondag duidelijk in golven. Voor 06.00 uur was het 'echt gekkenhuis', zegt een medewerker in vertrekhal 1. Maar tussen 08.00 en 09.00 uur waren de meeste superlange rijen in de vertrekhallen verdwenen. 'We verwachten dat het later wel weer drukker wordt, hoor. Dan zijn er weer veel vluchten gepland. Het is nu alleen even een rustig moment.'

(Phil Nijhuis)

Omdat veel passagiers door de grote drukte op de luchthaven van de afgelopen dagen op het ergste zijn voorbereid, klinken er soms opgeluchte reacties. 'Het is hier best rustig', zegt iemand bijvoorbeeld. Enkele beveiligers beamen dat, al verwijzen ze voor verdere vragen door naar persvoorlichting en informatiebalies.

Een flink aantal Schipholmedewerkers stuurt de reizigers. Ook zijn er veel hekken en linten geplaatst, om reizigersstromen in goede banen te leiden. Daardoor loopt het ook bij de balies voor vluchten naar de Verenigde Staten, waar het beduidend drukker is dan elders op de luchthaven, toch nog steeds door.

Bij de aankomsthallen druppelen de mensen daarnaast geleidelijk binnen. Van opstoppingen is daar geen sprake. Veel mensen lopen meteen door naar het station om de trein te pakken naar huis.

Rekening houden

Schipholmedewerkers zeiden eerder al dat ze rekening hielden met een hectische nacht van zaterdag op zondag. Het vliegveld kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en afhandelaars. Passagiers moesten vaak urenlang in de rij staan. De luchthaven werkt inmiddels aan oplossingen voor de problemen.

Maar dat kon niet voorkomen dat de situatie zaterdag opnieuw uit de hand liep. Zaterdag zag KLM zich gedwongen de vluchten te schrappen van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol vlogen. Door met name transferpassagiers niet mee te nemen, strandden die reizigers niet op de overvolle luchthaven. Volgens KLM was de maatregel nodig omdat er sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Dat zorgde voor een domino-effect en voor verstoringen, meldde Schiphol eerder.

KLM verwacht zondag 'de operatie weer uit te kunnen voeren zoals eerder gepland', dus zonder lege vliegtuigen richting Schiphol zoals op zaterdag, heeft de luchtvaartmaatschappij laten weten. Dat wil niet zeggen dat het vluchtschema weer helemaal is als normaal. KLM kondigde vrijdag al aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te annuleren om de situatie beheersbaar te houden. Zondagochtend staan er inderdaad diverse annuleringen op de vertrekborden. Het gaat voornamelijk om korte vluchten binnen Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen