Mobiliteit13 jun '22 07:10

Nederlands bedrijf plant waterstofvlucht naar Londen

Auteur: BNR Webredactie

In 2028 moet 's werelds eerste commerciële waterstofvliegtuig gaan vliegen tussen Nederland en Londen. Een grote Nederlandse samenwerking is hard aan het werk zero-uitstoot vliegen waar te maken.

Vliegen op waterstof met middelgrote passagierstoestellen op afstanden tot 750 kilometer: een groep Nederlandse bedrijven gaat dat al vanaf 2028 mogelijk maken. De rijksoverheid steekt 100 miljoen euro in het project, schrijft het AD.

Aan het initiatief doen zeventien bedrijven en organisaties mee, waaronder Fokker en de TU Delft. 'Het is een heel mooi programma met een groot potentieel', zegt Joris Melkert, een luchtvaartdeskundige die niet bij het project betrokken is tegen de krant.

Lees ook | BREEKT | We moeten ons niet blindstaren op waterstof

Ombouwen

Het Nederlands consortium zegt vanaf 2028 commercieel rendabele vluchten tussen bijvoorbeeld Rotterdam en Londen mogelijk te kunnen maken voor toestellen met veertig tot tachtig passagiers. Het gaat bestaande middelgrote propellervliegtuigen ombouwen. 'We halen de motor eruit en bouwen er een nieuw systeem in, waarna hij op waterstof vliegt', zegt ondernemer Michel van Ierland, die de afgelopen twee jaar hielp de bedrijven bij elkaar te brengen. In die twee jaar is ook al een eerste ontwerp gemaakt en zijn de financiën doorgerekend.

Gerelateerde artikelen