Mobiliteit21 jun '22 07:49Aangepast op 21 jun '22 09:37

Geen plek voor nieuwe laadpalen door overvol stroomnet

Auteur: Michal van der Toorn

In 2025 zijn er duizenden buurten waar er geen laadpaal meer bij kan. Daarvoor waarschuwt kenniscentrum ElaadNL op BNR. Ook netbeheerders zien problemen. De groeiende vraag naar elektrische voertuigen, en dus naar laadpalen zorgt al snel voor overbelasting op het stroomnet.

Over drie jaar wordt de beschikbare netcapaciteit in drieduizend buurten overschreden, zegt Rutger Croon van ElaadNL. Daar is volgens hem geen plek voor nieuwe laadpalen, tenzij we auto's op een slimme manier gaan laden. Bij 'slim laden' verbindt het elektrische voertuig digitaal met het elektriciteitsnet. Dat zorgt ervoor dat auto’s kunnen opladen als er verder weinig stroom wordt gebruikt, bijvoorbeeld 's nachts. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat schreef onlangs in een brief aan de Kamer dat deze techniek al vanaf 2025 de norm moet worden.

Netbeheerder Stedin bevestigt dat we fors moeten inzetten op de uitrol van slim laden 'anders wordt het te druk op het net'. 'Een andere optie is het verzwaren van het stroomnet. Maar dat kost veel geld, en is een maatschappelijke keuze. Dat doen we dus liever niet.'

Grenzeloze groei

Ondertussen komen er in grote steden in rap tempo laadpalen bij, ziet MRA Elektrisch - een samenwerking tussen provincies op het gebied van elektrisch vervoer. Zo kwamen er in Amsterdam ruim vijfduizend laadpalen bij, in Utrecht steeg dat aantal met de helft naar ruim 2300. Tegelijkertijd nam het verbruik per laadpaal gemiddeld met zo’n 30 procent toe.

In 2050 zijn er in volgens ElaadNL bijna 5 miljoen laadpunten in Nederland. 'En dat drukt flink op de netcapaciteit', ziet Pieter Looijestijn van MRA Elektrisch.

Op het laagspanningsnet - waarop de meeste laadpalen zijn aangesloten - wordt het heel snel veel drukker, ziet netbeheerder Liander. Dat komt door de toenemende vraag naar laadpalen, maar ook door zonnepanelen en warmtepompen.

Als het aan staatssecretaris Heijnen ligt, wordt slim laden daarom de norm. Amsterdam experimenteert hier al mee. Maar ook met batterijen en door zonnestroom direct te gebruiken voor het opladen van auto's voorkomen we problemen in duizenden wijken, zeggen experts.

Fastned snellaadstation voor elektrische auto’s langs de A16
Fastned snellaadstation voor elektrische auto’s langs de A16 (ANP / Hollandse hoogte / Peter )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen