Mobiliteit29 jun '22 08:57

Waarom piloten uw koffers willen gaan dragen

Auteur: BNR Webredactie

Piloten van luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia en TUI willen helpen bij de handbagagecontrole op Schiphol. Door het personeelstekort staan daar nog steeds lange rijen. 'Elke vakantie die we kunnen redden, is er één'.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers heeft dit plan voorgesteld aan Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. 'Eén van de bottlenecks in de beveiliging is dat je een security clearence nodig hebt, en dat hebben piloten', zegt Willem Schmid, voorzitter van de VNV en piloot bij KLM, in gesprek met BNR. 'Piloten kunnen wellicht eerder dan anderen juist verlichting brengen in dit probleem. We kunnen niet alles oplossen maar alle kleine beetjes helpen'.

KLM-vlieger Peter Westerneng, gezagvoerder op de Boeing 737, wil graag helpen, als Schiphol, de beveiligingsbedrijven en KLM daarmee akkoord gaan. 'Het gaat mij zo zwaar aan het hart dat de vakantie van vele Nederlanders in het water zal vallen deze zomer. Na twee coronajaren staan ze nu in ellenlange rijen of hun vakantie wordt geannuleerd. Wij willen het liefst vliegen, maar wij worden ook beperkt door het schrappen van capaciteit door Schiphol. Hoewel dit ons herstel in de weg staat, is het beter om de handen uit de mouwen steken dan thuis te zitten', zegt hij tegen De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen