Mobiliteit30 jun '22 18:59

De Nieuwsdag | Rekeningrijden komt er aan

Auteur: BNR Webredactie

Zo goed als zeker gaan minister Harbers van Infrastructuur en staatssecretaris Van Rij van  Financiën vrijdag aankondigen dat rekeningrijden er aan komt. De Telegraaf berichtte daarover. In 2030 moeten we allemaal een vast bedrag gaan betalen per kilometer, los van plaats en tijdstip. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft ziet verschillende voordelen.

'We praten er al over sinds 1988 in allerlei varianten, het is nog niet ingevoerd terwijl andere landen dat vaak al wel hebben gedaan. En die veel later zijn begonnen', zegt Van Wee. Er is één belangrijk verschil: er zijn nu steeds meer elektrische auto's 'en die betalen niet mee aan heffingen op brandstof. Dus als we niks doen gaat de regering steeds minder geld krijgen. Ze staan met hun rug tegen de muur'. Van Wee acht de kans dan ook groter dan in het verleden dat het rekeningrijden wordt ingevoerd.

'In het verleden was de hoofdaanleiding het feit dat de files steeds meer toenamen. Een vorm van rekeningrijden kan de filedruk doen verminderen'. Volgens de hoogleraar kan er tot 40 procent minder fileleed komen. 'Geen enkele andere beleidsmaatregel komt ook maar een beetje in de buurt, ook niet miljarden meer voor wegen of gratis openbaar vervoer'.

Maar nu wordt een heffing voorgesteld die niet afhankelijk is van waar of wanneer je rijdt. Er zijn dan nog steeds filevoordelen omdat mensen wat minder gaan rijden. het belangrijkste vordeel is evenwel dat mensen het eerlijker vinden: 'Als je meer rijdt, betaal je meer, dat is nu met de motorrijtuigenbelasting niet zo'.

Beluister hier de gehele aflevering van de Nieuwsdag met Bert van Wee

Abonneer

De Nieuwsdag verschijnt maandag tot en met donderdag rond 18:30 uur. Abonneer via je podcastplatform van voorkeur, of kijk op bnr.nl/denieuwsdag

Gerelateerde artikelen