Mobiliteit4 jul '22 14:18

Problemen luchtvaart houden aan: geschrapte vluchten en dreigende stakingen

Auteur: Jorn Lucas

Brussels Airlines gaat in de maanden juli en augustus nog eens vijfhonderd vluchten uit het schema halen, en piloten van het Scandinavische SAS dreigen het werk neer te leggen. Daarmee lijken de problemen in de Europese luchtvaart nog even aan te houden.

In totaal gaan er zo'n 675 vluchten van Brussels Airlines niet door. Dat komt neer op 6 procent van het totaal aantal vluchten.

Met de annuleringen komt Brussels Airlines tegemoet aan de vraag van piloten en cabinepersoneel om de werkdruk te verminderen.

Lees ook | Nieuwe stakingen Spaans cabinepersoneel Ryanair

Volgens de bonden is die maatregel de enige manier om de werkdruk te verlichten. Eerder had de maatschappij al 148 vluchten geschrapt. Nog meer vluchten schrappen, is volgens de Belgische maatschappij 'commercieel onmogelijk'.

Brussels Airlines stelt dat het door de annuleringen 10,2 miljoen euro aan inkomsten misloopt. Dat is evenveel als de driedaagse staking de maatschappij kostte.

Lees ook | Spaans cabinepersoneel Easyjet kondigt negendaagse staking aan

Stakingen bij SAS

Ondertussen lijken piloten van SAS wel te gaan staken. Onderhandelingen tussen de maatschappij en de pilotenbond over een nieuwe cao liepen op niets uit. Daardoor dreigen 900 piloten nu het werk neer te leggen. Dit tot ongenoegen van de maatschappij. 'Hoe kan een staking in de drukste week van de afgelopen tweeënhalf jaar ons in godsnaam helpen investeerders te vinden en aan te trekken', zei topman Anko van der Werff. De Nederlander had vooral kritiek op wat hij een 'stakingscultuur' onder piloten noemde.

Volgens ruwe schattingen zou een pilotenstaking de maatschappij 9 miljoen euro per dag kosten. Van der Werff zegt open te staan voor het hervatten van de onderhandelingen. Volgens hem wordt het een lastige opgave om gedupeerde reizigers om te boeken. In plaats daarvan lijken ze een voucher te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen