Mobiliteit5 jul '22 09:30

Transportbedrijven niet klaar voor elektrificatie

Auteur: BNR Webredactie

Veel transportbedrijven in de stadslogistiek zijn niet op tijd klaar voor de zero-emmisiezones die vanaf 2025 al in tientallen steden worden ingevoerd. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat 40 procent niet van plan is het wagenpark vóór 2030 te elektrificeren. 'Er is nog tijd, maar de levertijden zijn lang en het gebruik van elektrische voertuigen vergt de nodige aanpassingen', zegt David Bolscher, Sector Analist Transport en Logistiek bij ABN AMRO.

De onderzoekers concluderen in het rapport (pdf) dat naast de aanschafkosten en logistieke problemen, ook onduidelijke regelgeving door de overheid een rem zetten op de transitie. 'Er is duidelijk landelijk beleid nodig, naast het realiseren van snelladers vooral in de steden', zegt Bolscher. Er zijn subsidieregelingen, maar deze zijn vaak 'niet toerijkend'.

Lees ook | Europees plan: vanaf 2027 elektrificatie bedrijfswagens

Daarnaast is er een risico dat veel bedrijven tegelijkertijd een bestelling plaatsen voor elektrische voertuigen.

Europees plan voor elektrifcatie

Vorige maand werd bekend dat eurocommissaris Frans Timmermans aan een plan werkt om vanaf 2027 elektrificatie van kleine bedrijfswagens te verplichten in alle lidstaten. Grote bedrijven en overheden krijgen waarschijnlijk als eerste te maken met een plicht om het wagenpark te vernieuwen met elektrische leaseauto’s en dienstvoertuigen. Het mkb en kleinere organisaties krijgen in 2030 met de Europese regels te maken.

Lees ook | Auto-industrie eist 'drastische maatregelen' voor laadinfrastructuur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen