Mobiliteit6 jul '22 17:09

Topman KLM vertrekt naar concurrent British Airways

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw vertrekt een topman bij KLM. Na het recente vertrek van ceo Pieter Elbers, kondigt vandaag operationeel directeur René de Groot aan te vertrekken naar British Airways, waar hij dezelfde functie gaat bekleden. 'René de Groot heeft vermoedelijk zijn knopen geteld'.

De Groot was sinds 1990 in dienst bij KLM, waar hij ook piloot was. Hij werd in 2014 benoemd tot operationeel directeur en trad een jaar later ook toe tot de directie. In 2019 werd hij benoemd voor een nieuwe termijn. Deze liep eigenlijk af in 2023, maar hij legt per 15 juli zijn functie neer.

De directie van KLM wordt nu gevormd door financieel directeur Eric Swelheim en ceo Marjan Rintel, die op 1 juli is begonnen als opvolger van Pieter Elbers.

Luchtvaartjournalist Yteke de Jong van de Telegraaf denkt dat het vertrek van De Groot in verband staat met het vertrek van Elbers. 'Afgelopen jaren zijn er veel conflicten geweest tussen voormalig Elbers en Benjamin Smith, de ceo van Air France-KLM, en René de Groot wordt gezien als iemand die pal achter Elbers stond. Ik denk dat hij zijn knopen heeft geteld en op zoek is gegaan naar een nieuwe baan'.

Pijnlijk moment

De Groot zegt in een verklaring dat het na 32 jaar tijd is de vleugels uit te slaan. 'Ik besef dat mijn vertrek valt in een woelige periode voor KLM.' Volgens De Jong komt zijn vertrek inderdaad op een pijnlijk moment, gezien de chaos op luchthaven Schiphol. 'KLM heeft juist nu René de Groot nodig.' De verwachting is daarom dat er snel een opvolger wordt benoemd.

British Airways is een van de grootste concurrenten van KLM, vooral op de trans-Atlantische routes en voor vluchten tussen Amsterdam en Londen. British Airways is onderdeel van de International Airlines Group, waar ook Iberia, Aer Lingus en Vueling deel van uitmaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen