Mobiliteit8 jul '22 15:51Aangepast op 8 jul '22 16:22

In deze vakantielanden kan je nog goedkoop tanken

Auteur: BNR Webredactie

Tanken in Nederland kost je tegenwoordig, spreekwoordelijk, een godsvermogen. Met de auto op vakantie gaan, kan desondanks voordelig zijn, blijkt uit cijfers van de ANWB. Want waar je in Nederland al gauw 2,40 euro betaalt voor een liter benzine of 2,24 euro voor een litertje diesel, kan je in andere Europese landen tientallen centen goedkoper uit zijn.

Onderweg in Duitsland kan je al gauw 1,90 euro voor benzine of 2,05 euro voor diesel betalen. Ook bij de zuiderburen zijn vakantiegangers flink goedkoper uit. de literprijs voor Euro 95 is hier gemiddeld 2,13 euro en voor diesel 2,20 euro.

Waar je in Nederland al gauw 2,40 euro betaalt voor een liter benzine of 2,24 euro voor een litertje diesel, kan je in andere Europese landen tientallen centen goedkoper uit zijn.
Waar je in Nederland al gauw 2,40 euro betaalt voor een liter benzine of 2,24 euro voor een litertje diesel, kan je in andere Europese landen tientallen centen goedkoper uit zijn. (ANP / Novum RegioFoto)

Roadtrippen in Oost-Europa

Een stuk verderop, voor de roadtrippers, ben je bijna de helft minder kwijt aan brandstofkosten. In populaire vakantielanden als Malta en Turkije liggen de brandstofprijzen nog veel lager. In deze landen betalen automobilisten circa 40 procent minder voor een liter benzine. Ook in Oost-Europa is het een stuk goedkoper om op pad te gaan. In Kroatië betaal je slechts 1,91 euro voor een liter benzine en in Tsjechië 2,00 euro.

Lees ook | Leasebedrijven schroeven prijzen op: 'Nooit eerder zagen we zulke grote stijgingen'

Duurdere landen om te tanken

Landen waar je zéker niet heen wil om benzinekosten te besparen liggen vooral in Noord-Europa. In Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland hebben vakantiegangers te maken met hogere prijzen aan de pomp.

Maar ook in Zuid-Europa, Griekenland, ben je duurder uit voor een litertje benzine. Al ben je daar dan wel weer net iets minder kwijt voor diesel.

De brandstofprijzen zijn omhoog geschoten nadat de grote gas- en olieproducent Rusland in februari Oekraïne inviel. Ondanks de hoge brandstofprijzen is de auto nog steeds het populairste vervoersmiddel om op vakantie te gaan, zo meldde de ANWB eerder al op basis van een peiling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen