Mobiliteit14 jul '22 16:59Aangepast op 14 jul '22 17:15

Volkswagen kan claims van '20.000 euro' per auto verwachten

Auteur: BNR Webredactie

Volkswagen-diesels mogen bij lagere temperaturen niet meer stikstof uitstoten om onderdelen als roetfilters te ontzien. De software die de autofabrikant daarvoor heeft gebruikt is zo ontoelaatbaar, dat klanten zelfs hun geld zouden kunnen terugvragen, oppert het Europees Hof van Justitie. De uitspraak is de zoveelste reprimande voor de Duitse automaker over het manipuleren van uitlaatgassen.

Volkswagen programmeerde zijn auto's zo dat ze alleen op warmere dagen binnen de Europese regels voor uitlaatgassen vielen. Zodra het buiten kouder dan 15 graden was, of warmer dan 33 graden, werden minder van de uitlaatgassen terug de motor ingezogen. Daardoor werden onderdelen gespaard, maar werd meer vervuilend stikstof uitgestoten.

Zo'n ingreep is alleen toegestaan als bijvoorbeeld de verkeersveiligheid anders in het geding zou komen, oordeelt het hof in Luxemburg. Bovendien mag het dan alleen bij wijze van uitzondering, terwijl deze praktijk de regel zou worden. Het is immers het grootste deel van het jaar kouder dan 15 graden.

Lees ook | Invallen bij Hyundai en Kia wegens mogelijk nieuw dieselschandaal

(Erik Mclean)

Nederlandse stichting rekent op tienduizenden euro's compensatie

De rechter in Nederland heeft eerder al geoordeeld dat Volkswagen Nederlandse kopers tot 3.000 euro moet geven voor de sjoemelsoftware, maar volgens Guido van Woerkom, voorzitter van stichting Volkswagen Car Claim, kan dat bedrag flink oplopen met de nieuwe uitspraak. 'Het Europees hof houdt die mogelijkheid uitdrukkelijk open. Het is niet ongebruikelijk dat er een compensatie wordt gegeven omdat de auto wel gebruikt is. Daar staat tegenover dat er ook rentelasten opkomen. Dat gaat dan om een substantieel bedrag.' Van Woerkom zelf wil dan ook meer dan die 3.000 euro. 'In theorie kan het oplopen tot het bedrag van de aanschaf van de auto. Dan gaat het gemiddeld over twintigduizend euro.'

'Niet van geringe betekenis'

De zaak was aangespannen door een aantal Oostenrijkse klanten. Die kunnen verhaal halen, oordeelt het hof. De afwijking van de regels door Volkswagen is 'niet van geringe betekenis. De ontbinding van de koopovereenkomst is dan ook in beginsel niet uitgesloten.'

Volkswagen wordt al jaren achtervolgd door rechtszaken over het manipuleren van de uitstoot van zijn 'sjoemeldiesels', zoals ze zijn gaan heten. De fabrikant programmeerde zijn auto's bijvoorbeeld zo dat ze in keuringen wel, maar op de weg niet aan de regels voldeden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen