Mobiliteit11 aug '22 21:00Aangepast op 12 aug '22 07:40

Vakantiemarkt herstelt van corona, last-minutes in trek

Auteurs: Lennaert Rooijakkers en Bart van Rijswijk

Vakantieaanbieders zien dat we weer net zo vaak of zélfs vaker in het vliegtuig stappen dan voor corona. Daarbij valt op dat last-minute boekingen steeds populairder worden, zo blijkt een rondgang die BNR uitvoerde bij grote reisorganisaties. Reizigers laten zich dus niet ontmoedigen door de drukte op Schiphol en verplaatste vluchten. Ook zien zij door het mooie zomerweer in Nederland niet af van een reis naar Zuid-Europa.

Reisadviezen en beperkingen die tijdens de pandemie een vakantie naar de zon nog onaantrekkelijk maakten, zijn inmiddels vaak niet meer van kracht, en dat is te merken, zien TUI, Sunweb, Corendon en Prijsvrij (waar onder andere D-Reizen onder valt). Unaniem constateren ze dat het aantal vakantieboekingen weer op het oude niveau zit of zelfs daarboven.

Lees ook | Schiphol houdt tot november vast aan maximumaantal reizigers

Een woordvoerder van TUI laat aan BNR weten dat zij 'een enorme reiszin bespeurt onder de Nederlandse vakantiegangers'. Dat ziet TUI terug in de online zoekvraag, die heel groot is, en het gestegen aantal last-minute boekingen ten opzichte van 2019.

TUI ziet, net als Sunweb, dat de last-minutevakanties steeds meer in trek zijn. Daarbij speelt een afwachtende houding vanwege corona een rol, maar het past ook in een bredere trend die ook al voor de pandemie speelde. 'Waar vroeger uitgesmeerd over het jaar werd geboekt, ligt het zwaartepunt nu steeds meer bij twee groepen: de vroege boekers en de late boekers', aldus Sunweb-CEO Mattijs ten Brink.

20 procent kiest voor last-minute

Bij Sunweb boekt 20 procent van de vakantiegangers nu pakweg een maand van tevoren een reis. 'Dat is een groep die denkt: ik wil mijn opties openhouden, dus ik wacht gewoon tot het laatste moment. Vroeger was dat lang niet zo'n groot deel. De verwachting is dat dit percentage nog wel wat stijgt. Al blijft het merendeel van de mensen gewoon vroeg in het jaar hun zomervakantie boeken.'

Alle reisorganisaties spreken van een goed jaar, dat waarschijnlijk nog beter zal uitvallen dan topjaar 2019, maar maken ook de kanttekening dat het nog beter had kunnen zijn. 'Als alle problemen op Schiphol zich niet hadden voorgedaan, dan was het een nóg beter jaar geworden. Al is het lastig om aan te geven hoeveel beter', zegt Steven van der Heijden, CEO van Corendon.

Lees ook | TUI: Dit jaar recordaantal vakanties naar Griekenland; Griekse economie profiteert

Na een dip na de meivakantie zagen de vakantieaanbieders het aantal boekingen teruglopen, maar dat heeft zich daarna hersteld. Na alle problemen op Schiphol en het geschuif met vluchten, kunnen de meeste vluchten weer naar tevredenheid uitgevoerd worden. 'Corendon heeft deze zomer vluchten verplaatst naar Rotterdam en Maastricht waar nauwelijks problemen zijn', zegt Van der Heijden. 'Onze klanten kunnen bovendien kiezen voor andere regionale luchthavens of uitwijken naar Duitsland om zo naar hun vakantiebestemming te vliegen.' TUI ziet dat er voor last-minutes ook regelmatig voor andere vliegvelden dan Schiphol wordt gekozen. 'Daarbij wordt vaker gevlogen vanaf een regionale luchthaven', zegt een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen