Mobiliteit11 aug '22 08:55

Omzet Fastned verdrievoudigd

Auteur: Jorn Lucas

Fastned, uitbater van laadstations voor elektrische auto's, heeft in de eerste helft van dit jaar bijna drie keer zoveel omzet behaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is onder meer te danken aan de toenemende vraag naar laden, nu meer mensen in elektrische auto's rijden.

De totale laadomzet, de inkomsten gerelateerd aan het opladen van elektrische voertuigen, bedroeg in de eerste helft van dit jaar 12,6 miljoen euro. Volgens Fastned is dit het gevolg van de uitbreiding van het Europese laadnetwerk. Ook de groei van het aantal elektrische voertuigen in landen waar Fastned actief is, leidt tot een toename. De winst gecorrigeerd voor onder meer rente en belastingen verviervoudigde daardoor tot 3 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Winstgevend

Dat blijkt uit de cijfers die vanmorgen zijn gepresenteerd. 'We kijken terug op een mooi halfjaar', zegt topman Michiel Langezaal van Fastned.

De laadinkomsten lagen in de eerste maanden van 2022 hoger dan de totale laadomzet vorig jaar. 'Het expansietempo van ons netwerk trekt aan en we liggen op schema om het aantal stations te verdubbelen tot meer dan vierhonderd voor eind 2024', aldus Langezaal. Hij verwacht dat Fastned in 2023 operationeel winstgevend is.

Lees ook | 'Dit jaar gaan we 50 procent meer laadstations bouwen'

Fastned voegde in de eerste helft van dit jaar 23 nieuwe laadstations toe aan zijn netwerk, waarmee het totaalaantal stations in Europa uitkomt op 208. Bij de presentaties van de eerstekwartaalcijfers in april gaf Fastned aan dit jaar 65 nieuwe laadstations te openen. Dat doel lijkt Fastned vooralsnog te gaan halen.

In maart wist Fastned een Franse aanbesteding in de wacht te slepen. Daardoor kan het bedrijf het aantal laadstations in Frankrijk uitbreiden tot meer dan dertig. Het gaat om locaties in het noorden van het land, onder meer in de regio rond Parijs en in Normandië.

Lees ook | EU: vanaf 2035 geen nieuwe benzine- of dieselauto's meer

Door de stijgende energieprijzen in Europa verhoogde Fastned per 1 augustus zijn tarieven. Het bedrijf verwacht dat de energiemarkten 'in de nabije toekomst volatiel zullen blijven', waardoor het de tarieven maandelijks zal heroverwegen. Indien nodig worden de tarieven aangepast.

Wallbox

Wallbox, het Spaanse bedrijf dat installaties levert voor het opladen voor elektrische auto's, merkt ook de toenemende vraag. Het bedrijf, marktleider in dit segment, boekte in het tweede kwartaal van het jaar een recordomzet, met een stijging van 124% tot 39,5 miljoen euro. Het verlies daarentegen kwam uit op 37 miljoen euro, te verklaren door de investeringen die zijn gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen