
In maart dit jaar vielen de laatste coronabeperkingen weg, daardoor kon iedereen weer gaan en staan waar zij wilden. Of mensen ook gelijk het vliegtuig zouden pakken was nog even de vraag, maar in de meivakantie bleken boekingen gelijk als vanouds de pan uit te rijzen.
Aanvankelijk werd verwacht dat vooral vakantiegangers de weg naar het vliegveld snel zouden terugvinden. Voor zakelijk reizen was dit onzeker, gezien de gigantische opmars van online vergaderen.
Maar inmiddels concluderen verschillende partijen, onder wie brancheorganisaties ANVR en NBTC, dat ook het zakelijke vliegverkeer sneller dan gedacht terug op gang komt. Luchtvaartmaatschappijen merken dezelfde trend op en dat stemt ze tevreden.
KLM doet het relatief goed
Vooral KLM doet het goed. De Nederlandse airline heeft intussen weer zo'n 85 procent van het aantal zakelijke reizigers van voor corona aan boord. De omzet ligt nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2019. Belangrijkste reden hiervoor is dat vliegen in tussentijd een stuk duurder is geworden, denk alleen al aan de opgelopen brandstofprijzen.
Het Duitse Lufthansa constateert eenzelfde stijgende lijn, al zijn de resultaten vooralsnog minder dan bij KLM. De Duitsers zitten momenteel op 50 procent ten opzichte van voor corona en verwachten in 2024 te klimmen naar 80 procent. Het Amerikaanse Delta zit qua aantal zakenreizigers tussen de andere maatschappijen in.
Dat KLM verhoudingsgewijs sneller herstelt, heeft mogelijk te maken met het feit dat de maatschappij een divers palet aan bestemmingen aanbiedt. Anders dan bijvoorbeeld Lufthansa, is KLM wat de zakelijke markt betreft minder afhankelijk van Azië.
Fysieke ontmoetingen blijven van belang
Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft, denkt dat het snelle herstel komt doordat bedrijven merken dat fysiek contact belangrijk blijft. Wel geeft hij aan dat veel grote bedrijven vanwege corona en de klimaatproblematiek een strenger vliegbeleid voeren.
Dit is mogelijk een van de verklaringen waarom vliegtuigmaatschappijen zien dat vooral het aantal zakelijke reizigers uit het mkb toeneemt. Daarnaast zijn grote bedrijven minder genoodzaakt om te reizen, omdat ze vestigingen over de hele wereld hebben.
Directeur Jos Vranken van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ziet ook een verschuiving in de samenstelling van het bezoek. 'Voor corona mochten we veel Amerikaanse bezoekers ontvangen, dat komt ook weer, maar het aantal is iets minder dan ervoor. Met name Aziatisch bezoek is echt nog nihil. Dus er is wel een verandering in de samenstelling van de mix.'
Lees ook | Vakantiemarkt herstelt van corona, last-minutes in trek