Dankzij de speciale brandstofcellen in de treinen, wordt waterstof gemengd met zuurstof, waardoor het weer omgezet wordt in elektriciteit. Volgens de fabrikant kunnen de treinen 1000 kilometer afleggen met een waterstoftank, waardoor ze een volledige dag kunnen rijden. Slechte uitstoot is er niet, want de treinen stoten alleen water en stoom uit.

Op duurzaamheidsgebied zijn de waterstoftreinen een grote sprong vooruit op het traject, want voorheen reden er dieseltreinen. Veertien waterstoftreinen moeten die vloot gaan vervangen. De lokale spoorvervoerder LNVG zegt dat de ze samen goed zijn voor een jaarlijkse besparing van 4400 ton CO2-uitstoot.
Mogelijk ook naar Nederland
Eerder werden de milieuvriendelijke treinen al uitgebreid getest, onder meer in Nederland. De provincie Groningen is er heel enthousiast over en wil dat ze ook hier in de dienstregeling komen. De voorbereiding daarvoor loopt nog. De kans is groot dat er binnen niet al te lange tijd meer waterstoftreinen gaan rondrijden in Europa. Alstom heeft al opdrachten binnen voor het leveren van de treinen voor trajecten in Duitsland, Italië en Frankrijk. Andere treinenbouwers timmeren op dit vlak eveneens aan de weg.
Een spoordeskundige van adviesbureau Roland Berger denkt dat tegen 2035 ongeveer 15 tot 20 procent van de markt voor regionale treinen in Europa draait op waterstof. Daarvoor is veel waterstof nodig en een land als Duitsland zal daarom ook veel waterstof moeten gaan importeren.