Probleem is echter dat er te weinig oude accu's zijn die alle fabrieken kunnen voeden om de recycling in gang te zetten. Dat terwijl grote autofabrikanten, gespecialiseerde recyclebedrijven en mijnbouwers geld investeren in de techniek waarbij oude batterijen gebruikt kunnen worden bij de productie van elektrische auto's.

Maar doordat er zoveel geld in de industrie gepompt wordt, is de capaciteit voor het recyclen van batterijen vele malen groter dan het beschikbare materiaal, zo schrijft Bloomberg op basis van adviesbureau Circular Energy Storage. De capaciteit voor het recyclen zal tussen 2021 en 2025 tien keer groter worden, terwijl er dit jaar al tekorten ontstaan van oude batterijen. De fabrieken kunnen pas gevoed worden als oude elektrische voertuigen naar de schroot gaan, maar de grote toevoer van oude ev's worden pas vanaf 2030 verwacht.
Lees ook | Nieuwe elektrische rijders soms duurder uit, maar nog genoeg goedkope laadopties
Fabrieken willen 'verse' grondstoffen gebruiken
In 2025 verwacht het adviesbureau dan ook dat de capaciteit van fabrieken om oude batterijen te recyclen driemaal groter is dan het beschikbare materiaal. Fabrieken moeten dus proberen te overleven tot er weer materiaal beschikbaar komt. Om dat probleem op te lossen denken sommige bedrijven er aan om 'verse' grondstoffen zoals lithium en cobalt te gebruiken, in plaats van oud materiaal waarvoor de fabrieken eigenlijk gebouwd zijn.