Mobiliteit3 sep '22 10:00

Elektrische koerswijziging op komst bij VW

Auteur: BNR Webredactie

Met de nieuwe ceo Oliver Blume staat Volkswagen voor de uitdaging om de geplaagde Duitse autogigant van binnenuit opnieuw op te bouwen. Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is het aannemelijk dat de volledig elektrische koers een ander gezicht gaat krijgen.

(ANP / Tobias Kleuver Media)

Blume komt over van Porsche en volgt Herbert Blume op, die niet in staat bleek de verschillende 'silo's' bij de autofabrikant uit Wolfsburg met elkaar te kunnen laten samenwerken. Een peperduur, geflopt softwareproject deed Diess uiteindelijk de das om. Duitsland-correspondent Derk Marseille zegt dat Duitse softwaredevelopers onder elkaar grapten dat 'als je werkt aan projecten voor Volkswagen, je vakantie kunt houden want je hoort toch nooit wat uit Wolfsburg'.

Auto Update | Machtsstrijd binnen VW: Porsche-Piëch-familie wil meer invloed

Omwenteling

De belangrijkste uitdaging zal voor Blume zijn om het enorme bedrijf in Wolfsburg intern te laten samenwerken. Want interne samenwerking is volgens Marseille nodig voor Blume om ook 'buiten de muren van VW samen te werken'. Zoals met Duitse toeleveranciers als Porsche en Continental. Een trendbreuk hierin zal zijn dat Diess graag de nieuwe Tesla-fabriek in Berlijn ging kijken, maar Blume zal zeggen 'laat hen maar bij mij op bezoek komen'.

'Diess ging op de foto met Tesla-ceo Elon Musk en deed allerlei stoere dingen in de rivier voor het bedrijf met zonnebrillen op. Maar intern kon hij koel en hard zijn, en kon hij de verschillende silo's binnen het bedrijf niet bij elkaar brengen', zegt Marseille.

BNR Petrolheads | Frisse wind bij Volkswagen, want de baas is ontslagen

E-fuels

Hoewel Blume zich aanvankelijk zal committeren aan de volledig elektrische koers, heeft hij hier andere ideeën over. Bij Porsche heeft hij veel energie gestoken in het ontwikkelen van e-fuels, een synthetisch alternatief voor elektrisch rijden. Zo stelde Blume volgens Marseille meermaals dat mensen 'toch juist een Porsche kopen vanwege de ronkende motor'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen