Mobiliteit5 sep '22 17:14

Zorgen bij Fietsersbond over fatbikes met gashendel

Auteur: Noud Broekhof

De Fietsersbond maakt zich zorgen over de opmars van fatbikes met gashendel. Die elektrische fietsen kunnen veel harder dan toegestaan. De verkoop van de gashendels is niet verboden, maar het gebruik ervan op de openbare weg wel.

Steeds meer mensen zien fatbikes met gashendel, die makkelijk 45 km/h halen, als een alternatief voor een elektrische scooter. Dat komt volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen door de landelijke helmplicht die vanaf 1 januari voor snorfietsen geldt.

Nepscooters

'De verwachting is dat jongeren straks, als de helmplicht voor de snorscooter in heel Nederland ingevoerd wordt, dit soort nepscooters gaan kopen. Dan hoeven ze geen helm op, maar dat moet dus eigenlijk wel', vertelt ze in BNR Mobility.

Onderzoek gestart

De Fietsersbond vreest voor meer ongevallen. Volgens Van Garderen maakt ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zich zorgen over de opmars van fatbikes met gashendel. 'Die zijn inmiddels een onderzoek gestart', zegt ze.

Meer weten? Luister BNR Mobility terug! In deze aflevering ook aandacht voor een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid naar CO2-neutrale mobiliteit.

(Super 73)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen