Mobiliteit7 sep '22 20:12Aangepast op 29 sep '22 11:25

'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'

Auteur: BNR Webredactie

Als het kabinet de vliegtaks inderdaad forst gaat verhogen, kan straks 'alleen nog de elite op vakantie gaan.' Dat zegt Arjan Kers, topman van TUI Nederland in reactie op de plannen om de vliegtaks met 20 euro te verhogen.

Lees ook | Prijs vliegticket schiet omhoog

Uit berichtgeving van De Telegraaf blijkt dat het kabinet de vliegbelasting volgend jaar wil opschroeven van 8 naar bijna 30 euro. Dat is ruim drieënhalf keer zoveel als de taks die passagiers nu moeten betalen.

'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'
'Vakantie wordt op deze manier voor de elite' (Unsplash)

'De reislust in Nederland is nu enorm, met alle taksen en toeslagen worden vakanties te duur', zegt Kers. 'We zijn verrast, de sector wordt opnieuw keihard geraakt.'

Dat signaal is internationaal ook terug te zien. Volgens brancheorganisatie IATA lag het totale vliegverkeer in juli bijna 60 procent hoger dan in dezelfde maand van 2021. Met name bij internationale routes was sterk herstel te zien omdat mensen veel meer op vakantie gingen naar zonbestemmingen.

Lees ook | Luchtvaartsector vraagt kabinet om herinvestering opbrengsten vliegtaks

Het kabinet wil er door een hogere ticketprijs voor zorgen dat mensen minder snel het vliegtuig pakken. Het prijsverschil met een treinkaartje moet bijvoorbeeld kleiner worden. Maar volgens TUI wordt ook de consument oneerlijk hard geraakt. 'De trein is zeker een alternatief, maar niet alles is per trein bereisbaar.

Vakantie te duur?

TUI gaat bekijken welke effecten deze hogere vliegtaks zal hebben op de prijzen. 'We zullen dit moeten compenseren in de prijzen, maar je kan niet alles compenseren. De consument moet het wel betaalbaar vinden', zegt Kers die daarnaast ervoor vreest dat mensen naar vliegvelden buiten Nederland zullen uitwijken.

Lees ook | Gevolgen hogere vliegtaks gaan verder dan een duurder ticket


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen