Mobiliteit9 sep '22 14:15Aangepast op 29 sep '22 11:25

Ryanair: Hogere vliegtaks is een 'overval'

Auteur: ANP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft geen goed woord over voor de hogere vliegbelasting die het Nederlandse kabinet wil invoeren. Het bedrijf spreekt van een 'overval' en noemt de duurzaamheidsbelasting 'onlogisch' en 'nep' omdat die niet zou bijdragen aan een beter milieu.

Eerder zei reisorganisatie TUI al te vrezen voor de gevolgen van een hogere vliegtaks. Vakanties zouden met de maatregel 'alleen voor de elite worden.

Lees ook | Opnieuw vluchten Schiphol geannuleerd wegens drukte

De Telegraaf meldde eerder deze week op basis van ingewijden dat de vliegbelasting op bijna 30 euro per ticket uitkomt, 3,5 keer meer dan de toeslag die nu geldt. Transferpassagiers zouden worden uitgesloten van de maatregel en volgens Ryanair is dat een verkapte manier om de nationale luchtvaartmaatschappij KLM te beschermen.

(Unsplash)

'De meest vervuilende passagiers van KLM, namelijk degenen die aansluitende vluchten via Schiphol nemen, worden vrijgesteld', aldus topman Michael O'Leary, die stelt dat de meeste transferpassagiers op Schiphol reizen met KLM-vliegtuigen.

Lees ook | 'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'

Onbegrijpelijk

Hij noemt het 'onbegrijpelijk' dat Nederland de belasting wil opleggen aan mensen die van a naar b reizen, omdat transferpassagiers in vergelijking verantwoordelijk zijn voor 'meer dan het dubbele van de CO2-uitstoot. Het is duidelijk dat Nederland een 'milieu voor dummies-boek' zou moeten bestuderen', stelt het bedrijf in een verklaring.

Volgens Ryanair zal de belastingverhoging niets doen voor het milieu, maar zal deze 'het Nederlandse toerisme en regionale luchthavens, zoals Eindhoven en Maastricht, onherstelbaar beschadigen door ze nog duurder te maken dan concurrerende EU-luchthavens, wat duizenden banen zal kosten op Nederlandse luchthavens'.

Easyjet ook kritisch

Donderdag plaatste easyJet ook al vraagtekens bij de verwachte maatregel. De Britse prijsvechter pleit ervoor dat minstens de helft van de inkomsten uit de belasting gebruikt zal worden voor het ondersteunen van verduurzamingsinitiatieven in de luchtvaartsector.

Lees ook | Gevolgen hogere vliegtaks gaan verder dan een duurder ticket


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen