Mobiliteit12 sep '22 16:45Aangepast op 12 sep '22 17:00

Opnieuw vluchten Schiphol geannuleerd wegens drukte

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Schiphol heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd vluchten te annuleren in verband met de drukte op het vliegveld. Het gaat om vluchten die vandaag vertrekken tussen 16.00 uur en 23.00 uur vanuit Vertrekhal 3. Door een tekort aan beveiligingspersoneel neemt het aantal wachtende reizigers in met name die vertrekhal toe. 'Dit is nog nooit voorgekomen', zegt directeur van ANVR Frank Oostdam.

'Het is een hele grote open deur, maar check de airline of reisorganisatie waarmee je vliegt. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen advies geven wat je het beste kan doen', zegt Oostdam.

Schiphol heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen gevraagd vluchten te annuleren.
Schiphol heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen gevraagd vluchten te annuleren. (ANP / Ramon van Flymen)

Opnieuw enorme drukte

Het is opnieuw druk op de luchthaven. Door een krappe bezetting bij de bagagecontrole stonden er bij vertrekhallen 1 en 3 lange rijen met wachttijden van twee tot drie uur. Een woordvoerder van Schiphol laat weten de situatie te betreuren. 'Na een aantal weken van verbetering hadden we niet verwacht deze maatregel te moeten nemen. Verreweg de meeste reizigers halen hun vlucht, maar het is nu dusdanig druk dat deze maatregel nodig is.'

Lees ook | Prijs vliegticket schiet omhoog

Via Vertrekhal 3 vliegen voornamelijk budgetmaatschappijen, waaronder Transavia. Die vliegmaatschappij laat weten twee vluchten aan het begin van de avond te schrappen, naar Parijs-Orly en Porto. Volgens een woordvoerder kunnen daardoor ongeveer 300 tot 400 reizigers niet naar hun bestemming reizen. Schiphol laat weten de luchtvaartmaatschappijen die gehoor geven aan het verzoek te compenseren.

Corendon geeft aan geen vluchten te annuleren, ondanks het verzoek van Schiphol. 'Op deze korte termijn is annuleren of wijzigen uitgesloten. Vooral omdat er ook weer mensen terug naar Nederland moeten', aldus een woordvoerder.

Onnodige verwarring

Volgens vliegmaatschappij TUI leidt de communicatie van Schiphol dat er vluchten worden geannuleerd tot 'onnodige verwarring bij reizigers'. De vliegmaatschappij heeft voor vandaag nog twee vluchten gepland staan, naar respectievelijk Curaçao en Tenerife. 'We doen er alles aan om de reizigers die nu nog in de rijen staan toch de vlucht te laten halen', aldus een zegsvrouw.

De marechaussee laat weten extra alert te zijn vanwege de drukte op de luchthaven. Tot dusver is er 'nog geen sprake van noemenswaardige incidenten', aldus een woordvoerder.

Lees ook | Ryanair: Hogere vliegtaks is een 'overval'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen