Mobiliteit29 sep '22 09:45Aangepast op 29 sep '22 11:50

Gevolgen hogere vliegtaks gaan verder dan een duurder ticket

Auteur: BNR Webredactie

De geplande verhoging van de vliegtaks gaat niet alleen zorgen voor duurdere tickets. De gevolgen voor Schiphol en kleinere luchthavens zullen merkbaar zijn, en omwonenden kunnen meer overlast gaan verwachten. Dat blijkt uit een onderzoek van CE Delft in opdracht van het Ministerie van Financiën.

De huidige vliegtaks van ruim 7 euro zal vanaf januari worden verhoogd naar ruim 26 euro euro. 'Vanuit het regeerakkoord moet er 400 miljoen euro extra opgehaald worden, en dus gaan de tickets duurder worden', zegt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige verbonden aan de TU Delft. 'Maar door deze hogere vliegtaks zullen veel passagiers voor de korte, Europese vluchten uitwijken naar andere luchthavens', zegt Melkert.

Lees ook | 'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'

Geluidsoverlast

Verrassend is dat het onderzoeksbureau ook verwacht dat de geluidshinder toeneemt. 'Als er minder korte vluchten kunnen plaatsvinden op Schiphol, zullen er meer grotere toestellen komen voor intercontinentale vluchten. En die zijn groter en lawaaiiger.' En daarnaast, speelt cargo hier een rol, zegt Melkert. 'Er gaat veel vracht mee in passagiersvliegtuigen, en als die niet meer vertrekken dan zullen er meer cargovluchten komen. En dat zijn vaak ook grotere en zwaardere toestellen.'

Kritiek

Vanuit de branche is er forse kritiek op de verhoging van de vliegtaks. Eerder al zei reisorganisatie TUI dat vakanties alleen 'voor de elite' zullen zijn, en EasyJet-topman spreekt over een 'overval.

Lees ook | Ryanair: Hogere vliegtaks is een 'overval'

Volgens belangenvereniging Barin toont het onderzoek van CE Delft nu aan dat er grote verschillen zijn tussen de overheidsmaatregelen. 'Het ministerie van Infrastructuur verkleint het aantal vluchten op Schiphol vanwege de geluidshinder, het ministerie van Financiën vergroot de overlast door de vliegtaks op te voeren', zegt voorzitter Marnix Fruitema van Barin tegen Het Parool.

Lees ook | 'Krimpplannen aan de basis van chaos op Schiphol'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen