Mobiliteit11 okt '22 10:52

Zaanse startup ontwikkelt universele lader e-voertuigen

Auteur: Myrthe Koopman

De startup Mego heeft een prototype ontworpen voor een universele lader voor elk klein elektrisch voertuig. Om te beginnen richt het bedrijf zich op het opladen van sharing-voertuigen zoals de bekende deelscooters. Hiervoor is geen stekker in het stopcontact meer nodig, want de oplader kan gewoon onder de stoeptegels worden geplaatst.

Na ruim twee jaar heeft de Zaanse startup nu een volledig werkend prototype van de universele lader. De oplader kan onder een stoepsteen worden geplaatst en vervolgens kan het voertuig hierop worden gezet. Vervolgens kan de ontvanger aangeven dat hij er is en na dertig seconden gaat het laadproces van start.

Universeel

Volgens mede-oprichter van Mego, Terrence Carter, is de oplader universeel tot op zekere hoogte. ‘Straks kan je er ook een Birò mee opladen. De lader kan opschalen in het vermogen en ook andere voertuigen herkennen. De scooter hoeft daarnaast niet te worden aangepast, de lader wordt direct aangesloten op de elektronica van de scooter. Verder is er niet veel nodig’, vertelt Carter.

Lees ook | 'Opladen elektrische auto moet vitaal proces worden'

De universele oplader kan ook uitkomst bieden voor grote aanbieders van deelscooters zoals Felyx. Dat bedrijf rijdt nu rond door Amsterdam om de batterijen van de scooters te vervangen en dit vormt een grote kostenpost. Carter vertelt daarnaast dat de universele lader nog meer voordelen heeft: ‘Wanneer de scooter niet lukraak in de wijk wordt gezet, maar op een laadtegel, wordt het ook een stukje leuker voor bewoners en de gemeente. Dan kan je er bijvoorbeeld gewoon nog langs met je rolstoel of je rollator.’

Rotterdam - Een parkeerplaats voor (deel) scooters.
Rotterdam - Een parkeerplaats voor (deel) scooters. (ANP / Hollandse Hoogte / Venema )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen