Mobiliteit11 okt '22 12:03

Ondanks prijsverhogingen groeit omzet aanbieder laadpunten Fastned

Auteur: Jorn Lucas

De omzet van de uitbater van laadstations voor elektrische voertuigen Fastned is in het derde kwartaal sterk gestegen. Volgens Fastned komt dat niet alleen doordat er steeds meer elektrische voertuigen op de weg zijn, maar ook omdat het aantal laadstations is toegenomen. Fastned heeft nu meer dan duizend laders in gebruik in de zes landen waarin de onderneming actief is.

De omzet van de uitbater van laadstations voor elektrische voertuigen Fastned is in het derde kwartaal sterk gestegen.
De omzet van de uitbater van laadstations voor elektrische voertuigen Fastned is in het derde kwartaal sterk gestegen. (BNR)

De laadomzet, de inkomsten gerelateerd aan het opladen van elektrische voertuigen, verdrievoudigde op jaarbasis naar iets meer dan 10 miljoen euro. Volgens Fastned waren er het afgelopen kwartaal 593.000 laadsessies door 190.000 actieve klanten op zijn stations.

Die toegenomen laadomzet in het afgelopen kwartaal kwam door de prijsverhogingen die Fastned doorvoerde, aldus Hesselink. 'En dus niet vanwege extra klanten of een hoger gebruik', zegt analist Marc Hesselink van ING tegen IEX.nl.

Ruim 20 procent duurder

Inmiddels rekent Fastned 83 cent per kilowattuur, dat is 22 procent meer ten opzichte van het vorige tarief. Maar de verhoging is goed te verklaren, zegt CEO Michiel Langezaal. 'Als je een elektrische auto hebt, dan wil je onderweg snel kunnen opladen. En ondanks de prijsverhoging, blijven de klanten komen terwijl ze ook naar een concurrent hadden kunnen gaan die pas later de prijzen heeft verhoogd.'

Luister ook | BNR Auto-Update - Fastned gooit laadtarieven verder omhoog

Langezaal sluit verdere verhogingen niet uit. Hij denkt niet dat mensen hierdoor weg zullen blijven. 'Er komen veel nieuwe modellen aan, de auto's worden steeds beter en goedkoper. Daarnaast daalt de restwaarde van brandstofauto's, terwijl de waarde van elektrische auto's op peil blijft.

Tekst gaat verder onder de tweet

Het Amsterdamse bedrijf is bezig uit te breiden. Dit jaar heeft Fastned ruim 30 nieuwe locaties verworven, waarmee het totaal aantal aan het einde van het derde kwartaal op 359 locaties uitkwam. In het afgelopen kwartaal werden zes nieuwe stations geopend en het bedrijf is bezig met grondwerkzaamheden op meer dan twintig locaties. Het is de bedoeling dat voor het einde van dit jaar minstens 65 nieuwe laadstations worden geopend.

Lees ook | Topman Michiel Langezaal (Fastned): 'Dit jaar gaan we 50 procent meer laadstations bouwen'

Fastned verwacht niet in problemen te komen doordat het elektriciteitsnet vol begint te raken. Sommige bedrijven worden nu niet meer toegelaten omdat het net vol zit. 'Dit is de reden waarom we hier ruim 10 jaar geleden mee zijn begonnen. We bouwen meer stations om meer capaciteit te hebben. Door vroeg te investeren in deze markt hebben we een voorsprong opgebouwd.'

Lees ook | EU: vanaf 2035 geen nieuwe benzine- of dieselauto's meer

Toenemend 'momentum'

De beursgenoteerde onderneming is actief in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Vanwege de sterk gestegen energieprijzen heeft Fastned zijn tarieven moeten verhogen. Als de groothandelsprijzen voor energie weer gaan dalen hoopt Fastned de tarieven weer te kunnen verlagen.

In een toelichting zegt topman Michiel Langezaal door de energiecrisis 'toenemend momentum' te zien bij overheden, bedrijven en burgers om de overstap naar schone, hernieuwbare energie te steunen. 'Als we terugkijken op deze uitdagende periode, hoop ik dat we kunnen concluderen dat het de overgang naar duurzame energie heeft gestimuleerd en ons dichter bij een wereld zonder fossiele brandstoffen heeft gebracht.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen