Mobiliteit17 okt '22 14:40Aangepast op 17 okt '22 16:00

Opnieuw staking in het streekvervoer wegens gestrande cao-onderhandelingen

Auteur: ANP

Buschauffeurs in het streekvervoer gaan woensdag tot en met vrijdag opnieuw staken. Ze doen dat voor onder meer een 'fatsoenlijke' cao, meldt vakbond FNV. Ondanks eerdere stakingen komen de chauffeurs en werkgevers niet nader tot elkaar. 'Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel', stelt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

Buschauffeurs gaan 19 tot en met 21 oktober opnieuw staken. Ze doen dit uit onvrede over de mislukte cao-onderhandelingen.
Buschauffeurs gaan 19 tot en met 21 oktober opnieuw staken. Ze doen dit uit onvrede over de mislukte cao-onderhandelingen. (ANP / Rob Engelaar)

Volgens Van der Graag vinden chauffeurs dat erg vervelend voor de reiziger, maar zien zij geen andere mogelijkheid. 'Deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen', zegt de vakbondsman. 'De chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.'

De buschauffeurs eisen onder meer een loonsverhoging van tien procent. Ook willen zij dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk en het personeelstekort. Volgens Van der Graag is er sprake van een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs als gevolg van de hoge werkdruk. 'En dat zorgt weer voor nog meer werkdruk. Het is hoog tijd dat de werkgevers daar aandacht voor krijgen', betoogt Van der Graag.

Lees ook | De zomer is voorbij, is het 'stakingsseizoen' aanstaande?

Andere wereld

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de stakingen onbegrijpelijk. Voorzitter Fred Kagie snapt niet dat er wordt gestaakt voor een cao die eind dit jaar afloopt. 'We hebben FNV al een aantal keer uitgenodigd. Maar de eisen die de vakbond nu stelt gaan over de toekomst, bijvoorbeeld over werkdruk. Ik zie niet hoe die eisen met terugwerkende kracht in de huidige cao kunnen worden ingevoerd.' Kagie doet daarom een oproep: 'Kom aan tafel en hou op met actievoeren.'

VWOV sloot vorige week nog een akkoord met vakbond CNV. Daarin werd afgesproken dat chauffeurs een eenmalige uitkering van 1000 euro krijgen, die in november wordt uitgekeerd. De cao Openbaar Vervoer werd namelijk begin dit jaar afgesloten, maar sindsdien is de wereld er anders uit komen te zien. 'CNV was bereid om aan te schuiven en met die vakbond zijn we er gewoon uitgekomen', aldus Kagie.

Lees ook | Werkgevers streekvervoer begrijpen staking niet


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen