Mobiliteit19 okt '22 20:51

Europees Parlement stemt in met fors meer laadpalen langs snelwegen

Auteur: BNR Webredactie

Een mijlpaal voor iedereen die met de elektrische auto op vakantie wil. Een voorstel om het aantal laadpalen in Europa te vergroten is door het Europees Parlement heen gekomen.

Fastned bouwt snellaadstations langs snelwegen
Fastned bouwt snellaadstations langs snelwegen (Fastned)

In 2030 moeten langs alle Europese snelwegen openbare (snel)laadstations beschikbaar zijn met een maximale afstand van 60 kilometer tussen elk station. Bij de laadpunten moet je kunnen betalen met een bankpas, creditcard of laadpas. Ook wordt er ingezet op veilige laadplekken met een noodknop bij de paal die direct in contact staat met de lokale hulpdiensten.

Lange weg te gaan

Volgens Noud Broekhof van De Nationale Autoshow zet Europa een stap in de goede richting, maar is er nog wel een lange weg te gaan. 'In Nederland lopen we voorop met de laadinfrastructuur voor elektrisch rijden. Gemiddeld hebben we 64 laadpunten per 100 kilometer, maar grote landen zoals Italië, Frankrijk en Spanje lopen ver achter. Die moeten flink doorpakken.'

Waterstofvulpunten

Naast laadpunten voor elektrische auto's moet ook het aantal vulpunten voor waterstof, met name voor vrachtwagens, flink omhoog. Het Europees Parlement wil dat er eind 2027 elke 100 kilometer een vulpunt te vinden is voor gasvormige waterstof. Voor vloeibare waterstof wordt een afstand van 400 kilometer voorgesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen