Mobiliteit28 okt '22 17:32

Air France-KLM wil Portugese vliegmaatschappij TAP overnemen

Auteur: ANP

Luchtvaartconcern Air France-KLM wil de Portugese maatschappij TAP overnemen. Volgens topman Ben Smith zet zijn bedrijf in op 'een partnerschap of een overname, als de omstandigheden goed zijn'.

Topman Ben Smith van Air France-KLM
Topman Ben Smith van Air France-KLM (ANP)

Volgens Smith is het samenvoegen van meerdere bedrijven een essentiële stap voor Air France-KLM. 'We doen al vele jaren onderzoek naar mogelijkheden op het Iberisch schiereiland', vertelt de topman. Het is niet duidelijk welk deel van TAP beschikbaar is. De Portugese overheid is wel op zoek naar een partij uit de luchtvaartsector.

Levensvatbaarheid

De Portugese minister van Infrastructuur Pedro Nuno Santos heeft aangegeven dat TAP samen moet gaan met een groot concern om levensvatbaar te blijven. Vorig jaar leed de maatschappij een verlies van meer dan één miljard euro. Tijdens een eerdere verkooppoging in 2015 waren er niet veel partijen geïnteresseerd.

Toen ging er een meerderheid naar een Braziliaans consortium. Deze groep stapte er tijdens de pandemie alleen weer uit. De Portugese overheid kwam tijdens de coronacrisis nog met 2,5 miljard steun voor de maatschappij, om het overeind te houden.

ITA Airways

Air France-KLM is ook onderdeel van een consortium dat in onderhandeling is over de overname van de Italiaanse maatschappij ITA Airways. Het Duitse Lufthansa is ook geïnteresseerd in ITA Airways. Het Duitse concern werd eerder afgewezen voor de overname van ITA. Lufthansa wilde toen alleen voor een meerderheidsbelang instappen.

Lees ook| 'KLM tot volgend voorjaar onder toezicht staatsagent'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen