Mobiliteit29 okt '22 10:31

Erdogan presenteert nieuwe elektrische auto

Auteur: Remy Kock

Turkije heeft een eigen elektrische auto ontwikkeld en presenteert die vandaag op een ceremonie, die wordt voorgezeten door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Daarmee wil Erdogan de economische successen van Turkije aanstippen, met het oog op de verkiezingen van volgend jaar. Dat schrijft Bloomberg.

Een Togg.
Een Togg. (ANP / AFP)

De Turkse regeringspartij wil aanzien creëren met grote projecten, vlak voor het verkiezingsjaar 2023. Dat staat echter in schril contrast met de almaar groter wordende financiële problemen die Turkije teisteren, die hun wortels hebben in het onorthodoxe rentebeleid van de Turkse centrale bank.

De Turkse Automobile Joint Venture Group (Togg), een consortium van lokale bedrijven, wil 22 miljard lira (1,2 miljard dollar) investeren in het project om zo 175.000 auto's per jaar te kunnen produceren. De Turkse staat steunt het project met onder meer belastingverlagingen en een garantie om 30.000 auto's per jaar af te nemen tot 2035. Autoprijzen in Turkije zijn door het dak gegaan, maar wat een auto van Togg moet kosten is vooralsnog onbekend.

Door de stijging in prijs, zijn de totale autoverkopen in Turkije de afgelopen negen maanden met 8,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt industrievereniging ODD. De daling komt hoogstwaarschijnlijk door de keldering van de lira, die ten opzichte van de dollar met 28 procent in waarde is gedaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen