Mobiliteit16 nov '22 10:45

Weer doden met Tesla's autopiloot

Auteur: BNR Webredactie

In een maand tijd zijn er weer twee doden gevallen met de automatische piloot van automerk Tesla, waarvan Elon Musk de CEO is. De doden vielen in de Verenigde Staten, waar Tesla verplicht is om slachtoffers te rapporteren bij de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration.

Doordat er al vaker doden zijn gevallen bij het gebruik van het automatische besturingssysteem, moet de producent van elektrische voertuigen dat melden bij de toezichthouder. In totaal zijn er sinds juni 2016 zeker 16 doden gevallen in de VS tijdens het gebruiken van de autopiloot.

In een maand tijd zijn er weer twee doden gevallen met de automatische piloot van automerk Tesla, waarvan Elon Musk de ceo is.
In een maand tijd zijn er weer twee doden gevallen met de automatische piloot van automerk Tesla, waarvan Elon Musk de ceo is. (ANP / dpa Picture-Alliance)

De nieuwe ongelukken werden gemeld tussen half september en half oktober, in beide gevallen vonden ze plaats met een Tesla Model 3. Sinds halverwege vorig jaar zijn alle autoproducenten verplicht om ongelukken met een automatisch besturingssysteem door te geven aan de overheidsdienst. Tesla's worden ook in Nederland standaard geleverd met opties voor automatisch rijden. Of er in ons land hiermee ongelukken zijn gebeurd is niet bekend.

Lees ook | Tesla vindt filmpjes van botsingen 'lasterlijk'

Ook loopt er sinds augustus vorig jaar een onderzoek naar de werking van de automatische piloot van Tesla's auto's. Er wordt vooral gekeken naar hoe de techniek reageert als er een ongeluk is gebeurd, nadat er meerdere botsingen waren geweest met hulpverleners en andere voertuigen. Dit onderzoek is onlangs geïntensiveerd.

Podcast | Musk moet giga Tesla-bonus verantwoorden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen