Mobiliteit23 nov '22 09:48Aangepast op 23 nov '22 12:31

Massaclaim tegen Renault om sjoemeldiesels

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Stichting Emission Claim sleept autoconcern Renault voor de rechter. Het Franse automerk zou jarenlang hebben gesjoemeld met de uitstoot van dieselauto’s waardoor de voertuigen tot wel zestien keer de wettelijke toegestane hoeveelheid schadelijke stikstoffen uitstoten. Renault ontkent, maar volgens de stichting is er voldoende bewijs en heeft een massaclaim in de maak.

Autoconcern Renault is in Nederland voor de rechter gesleept vanwege een nieuwe massaclaim in verband met het dieselschandaal.
Autoconcern Renault is in Nederland voor de rechter gesleept vanwege een nieuwe massaclaim in verband met het dieselschandaal. (Unsplash)

Volgens de stichting heeft Renault de software van auto's zo ingesteld dat de auto's bij officiële tests veel schoner lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. 'In werkelijkheid stoten die auto's veel meer stikstof uit dan is toegestaan op grond van Europese regels. Hierdoor hebben mensen teveel betaald voor de auto en Renault moet dit vergoeden', zegt Michael Bacon, advocaat bij Kennedy van der Laan. Hij staat de stichting juridisch bij.

Lees ook | Rol Auditop in Dieselgate-schandaal voor de rechter

Volgens de stichting gaat het om ongeveer 300.000 auto’s die zijn gemaakt tussen 2009 en 2019. Emission Claim eist 20 procent van het aankoopbedrag terug van de autobouwer, waardoor de claim zou kunnen oplopen tot 3 miljard euro. 'Wij denken dat een bepaald percentage van de koopprijs van de auto door mensen niet zou zijn betaald als ze hadden geweten dat de auto veel vervuilender was. Dat noemen wij de overcharge, en dat kan oplopen tot 12.000 euro.' Op 8 december vindt de eerste zitting plaats.

Renault ontkent

Renault ontkent de software te hebben gebruikt. 'Alle voertuigen van Renault Group zijn en worden gehomologeerd in overeenstemming met de wet en de reglementen van de landen waarin de voertuigen worden verkocht. Renaultvoertuigen zijn niet uitgerust met fraudesoftware voor antipollutiesystemen', schrijft de autobouwer in een reactie,

Maar volgens Bacon is het bewijs heel duidelijk. 'Meerdere onderzoeken van verschillende testinstituten laten onomstotelijk zien dat die auto's veel vervuilender zijn dan ze horen te zijn.' Er zijn meerdere autofabrikanten betrokken bij deze fraude, tot nu toe heeft alleen de Volkswagen Group erkend dat ze de software hebben gebruikt. De rest ontkent, zegt Michael Bacon. Het dieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen.

Dieselgate

De zaak wordt gefinancierd door de Amerikaanse claimadvocaat Steve Berman die in de Verenigde Staten al heeft gezorgd voor grote schikkingen, onder meer in zaken over het dieselschandaal tegen Volkswagen en Mercedes. Hij financiert in naast de zaak tegen Renault ook dieselclaimzaken tegen Mercedes en Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Peugeot, Citroën en Opel.

Het is in Nederland niet de eerste zaak tegen Renault. Eerder diende Stichting Car Claim ook al een grote massaclaim in tegen Renault en dochter Dacia vanwege het dieselschandaal. Bij de bekendmaking van die claim in november vorig jaar werd gesproken van een claimbedrag tot zo'n 1 miljard euro. Car Claim voert samen met de Consumentenbond procedures tegen meerdere autofabrikanten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen