
De drijvende kracht achter de studenten bij het oprichten van Lightyear? Een oplossing vinden voor het klimaatprobleem. 'Als je beseft dat in 2040 iedereen elektrisch moet rijden om de klimaatdoelen te behalen en er nu pas zeven miljoen elektrische rijders zijn, dan is dat nog een gigantische taak', vertelde Hoefsloot eerder in een interview in BNR's Big Five. En daarom zet de autofabrikant volledig in op duurzaamheid. 'Ons zelfvertrouwen werd gevoed na het winnen van de World Solar Challenge toen we zagen wat er allemaal mogelijk is', aldus de CEO van Lightyear. De missie werd: clean mobility for everyone.
Voortvarend
Het ging lange tijd voortvarend met Lightyear. Het bedrijf, gevestigd in het Brabantse Helmond, groeide namelijk uit tot een organisatie met ruim zeshonderd medewerkers. Ook wist de zonneautoproducent in totaal 200 miljoen euro aan investeringen binnen te halen. Onder andere de Nederlandse overheid stak via het het duurzaamheidsfonds Invest-NL een bedrag van 25 miljoen euro aan belastinggeld in het bedrijf.
Lees ook|Maker zonneauto Lightyear stopt met eerste dure model
En met dat geld zette Lightyear in op de ontwikkeling van meerdere zonneauto's, waaronder de Lightyear 0, een gezinsauto voorzien van vijf vierkante meter aan zonnepanelen. Het idee daarachter: zo veel mogelijk kilometers elektrisch rijden zonder te stoppen bij een laadpaal. En dat heeft zo zijn voordelen voor de infrastructuur van ons land, vertelde Hoefsloot eerder aan het AD. Want het stroomnetwerk wordt minder belast als de elektrische auto ook minder hoeft te worden opgeladen.
Stekker eruit trekken
Maar duurzaamheid blijkt niet goedkoop, want aan de Lightyear 0 hing een flink prijskaartje. In eerste instantie lag de prijs voor de auto op 120.000 euro, maar de prijs steeg omdat verschillende onderdelen uiteindelijk toch duurder waren dan aanvankelijk werd gedacht. Uiteindelijk moest de consument 250.000 euro neerleggen voor de eerste zonneauto van het bedrijf. In november 2022 rolde de eerste Ligtyear 0 van de band in de fabriek in Finland. Het idee was dat er bijna 950 exemplaren op de markt zouden komen. Toch besloot het bedrijf de stekker te trekken uit de productie van het het eerste model. Volgens Hoefsloot is er slechts een 'handje vol' zonneauto's van het model 0 geproduceerd.
Lees ook|Tweede model Lightyear fors goedkoper
In een verklaring liet de CEO namens Lightyear weten dat er wordt gestopt met het dure en exclusieve model, zodat er volledig kan worden gefocust op het goedkopere model, de Lightyear 2. Dat tweede model kan volgens de zonneautoproducent op grotere schaal worden geproduceerd. Daarnaast maakt ook de prijs van de Lightyear 2 de zonneauto een stuk toegankelijker. Aan deze goedkopere variant hangt namelijk een prijskaartje van minder dan 40.000 euro.
Te duur
Maar presentator Wouter Karssen van de Nationale Autoshow twijfelt aan de verklaring van Lightyear. 'Mijn twijfel wordt gevoed door het feit dat er eerst twee auto's van het model Lightyear 0 in Nederland rondreden, maar beide met een tijdelijke kentekenplaat. Inmiddels zijn die kentekenplaten vervallen en rijden ze ook niet meer rond. Ik denk dan ook dat ze hem langer niet de weg op mochten laten gaan', licht Karssen toe.
Lees ook|Overheid investeert in zonne-autofabrikant Lightyear
Ook Noud Broekhof van BNR's Mobility denkt dat de productie is stopgezet omdat het uiteindelijk veel te duur werd: 'Het is pijnlijk maar in mijn ogen onvermijdelijk. Het blijkt allemaal te mooi om waar te zijn, je kan je dan ook afvragen of je het niet had moeten zien aankomen.' Volgens Broekhof is het op dit moment vrijwel onhaalbaar om de zonneauto op grote schaal te produceren. Dat heeft onder andere te maken met de huidige inflatie en de slechte leveringen van onderdelen. Broekhof noemt het een inschattingsfout dat de Lightyear 0 toch in productie is genomen.
Toekomst
Het stopzetten van de productie van de Lightyear 0 is een tegenslag voor het Helmondse bedrijf. Er waren al zorgen over de continuïteit van Lightyear. 'Lightyear had in 2021 een verlies van 65 miljoen euro, dat is gigantisch', stelt Broekhof. Desondanks komt de toekomst van zonneautoproducent nog niet direct in gevaar. 'De bedrijfsstructuur is zo opgezet dat Lightyear nog kan functioneren, het moederbedrijf wordt hierdoor niet direct geraakt', licht Broekhof toe. 'Maar het is niet zeker dat dit ook zo blijft.' Een andere grote vraag die speelt is wat dit betekent voor de klanten die een Lightyear 0 hebben aangeschaft. Die krijgen de auto niet geleverd, maar wat er gebeurt met het geld is nog onduidelijk.
Volgens Broekhof zijn dat niet de enige zorgen van Lightyear. Ook de publiciteit die het stopzetten van de productie met zich meebrengt zorgt voor problemen: 'Het bedrijf heeft veel geld nodig om de Lightyear 2 te bouwen, maar door deze publiciteit zal het niet makkelijk worden om nieuw kapitaal op te halen. Daar moet serieus over na worden gedacht en misschien moet Lightyear het in de toekomst over een andere boeg gaan gooien.'