Mobiliteit26 jan '23 21:33

Massa-ontslag bij Lightyear, curator kijkt naar VDL voor doorstart

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Bijna alle medewerkers van zonneautomaker Lightyear verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Ongeveer 620 van de 650 werknemers van het bedrijf werkten bij Atlas Technologies. Een curator onderzoekt nu de mogelijkheden van een doorstart, hiervoor wordt onder meer gekeken naar VDL in Born.

Lees ook | Waarom de toekomst van Lightyear hoogst onzeker is

Lightyear besloot eerder deze week te stoppen met de productie van zijn eerste dure Lightyear 0-model en liet het bedrijfsonderdeel dat daarvoor verantwoordelijk was wegens financiële problemen failliet gaan. Bij dat onderdeel was evenwel bijna al het personeel ondergebracht. 'De 0 werd gebouwd bij Valmet Automotive in Finland', zegt Noud Broekhoef, redacteur van De Nationale Autoshow. 'De merkrechten van Lightyear zijn ondergebracht in een aparte holding, de ontwikkeling van zonnepanelen bij Lightyear Layer.'

Tekst gaat verder onder de tweet

'Lightyear betreurt het deze mededeling te moeten doen voor alle medewerkers, klanten, investeerders en leveranciers en zal nauw samenwerken met de curator en alle betrokkenen en hoopt op hun begrip en steun', stelt de Helmondse onderneming in een verklaring.

'Dit riekt naar mismanagement', zegt Broekhof. 'Er is veel geld verbrand, richting de 10 miljoen euro per maand. Het is een kapitale inschattingsfout geweest om in deze tijd de productie van dat eerste model op te starten.'

Lees ook | Maker zonneauto Lightyear stopt met eerste dure model

Handjevol

De Lightyear 0, die eerder te boek stond als Lightyear One, ging eind november pas in productie bij een partner in Finland. Er zijn er uiteindelijk maar 'een handjevol' van de band gerold. Lightyear merkte onlangs wel dat er veel interesse is voor het veel goedkopere massamodel dat het over enkele jaren wil gaan maken. Maar dat gaat allemaal nog om intenties en dat leverde nu nog geen geld op.

Topman Lex Hoefsloot heeft laten weten dat Lightyear momenteel probeert een aantal nieuwe investeringen af te ronden. Daarmee zou het bedrijf zich dan volledig op de goedkopere Lightyear 2 moeten kunnen richten. Die auto moet minder dan 40.000 euro kosten en in 2025 op de markt komen.

Luister ook | Petrolheads - Kent u die grap van de Lightyear die zou komen? Die komt niet

Toekomst

Volgens Broekhof wordt de toekomst van Lightyear met de dag meer onzeker. 'Om nu nog dat tweede model op de straat te krijgen heb je honderden miljoenen euro's nodig, en ga nu nog maar eens verder kapitaal proberen op te halen.'

Klanten van Lightyear hebben een aanbetaling gedaan, maar onduidelijk is hoeveel geld daarmee is binnengehaald. 'Ik hoor dat mensen maar 5.000 euro hebben aanbetaald, een enkeling zal het hele bedrag hebben overgemaakt wellicht.'

De curator onderzoekt nu of Lightyear nog levensvatbaar is, volgens Broekhof is duidelijk dat het bedrijf 'heel erg veel geld' nodig heeft om de plannen die ze hebben mogelijk te maken. 'Of dat gaat lukken, ik durf het te betwijfelen.'

'Bankroet komt neer op faillissement Lightyear'

Volgens curator Reinoud van Oeijen komt het bankroet van Atlas Technologies neer op het faillissement van zonneautomaker Lightyear zelf. Volgens hem verliezen niet alleen bijna alle medewerkers van de Helmondse onderneming hun baan, ook de ontwikkeling van massamodel Lightyear 2 zit in de boedel waarvoor hij nu een doorstart zal zoeken. Komende dagen wil hij onder meer praten met VDL, de eigenaar van autofabriek Nedcar in Born.

'Al voor het faillissement heeft het bedrijf met verschillende partijen gesproken over een samenwerking. Ook de naam VDL ben ik daarbij tegengekomen. Het ligt daarom voor de hand om met VDL te gaan praten', aldus Van Oeijen, die aangeeft dat zich al meerdere geïnteresseerde overnamekandidaten hebben gemeld. 'Ik ga de komende dagen kijken hoe serieus die interesses zijn.'

Lightyear 2

Van Oeijen wijst er op dat de interesse in Lightyear 2 allemaal nog intenties betrof. Het leverde nu nog geen geld op. Directe aanleiding van het faillissement is volgens hem dat het bedrijf niet meer in staat was het salaris van het personeel te betalen. Hoe het zover heeft kunnen komen, wil hij nog gaan onderzoeken.

Wat de curator ook nog moet uitzoeken is in hoeverre de intellectuele eigendomsrechten van Lightyear ook onder het bankroet vallen. De houdstermaatschappij en zusterbedrijf Lightyear Layer, dat zonnepanelen maakt in Venray, vallen namelijk buiten het faillissement.

Voorlopig heeft Van Oeijen het personeel gevraagd om gewoon door te werken. 'Dat is om de kans op een doorstart zo groot mogelijk te houden.' Over hun salaris hoeven zij zich geen zorgen te maken, want de uitbetaling daarvan wordt nu overgenomen door uitkeringsinstantie UWV.

Bestuurder Karel-Jan Kivits van vakbond FNV zegt het nieuws heel erg te vinden. Omdat Lightyear nog maar een jong bedrijf was, had hij nog geen contacten bij het bedrijf. Maar de bond gaat volgens Kivits nu wel contact zoeken met de meer dan zeshonderd medewerkers die hun baan verliezen om ze te helpen bij het zoeken naar nieuw werk.

Bij zonneautomaker Lightyear verdwijnen zo goed als alles banen als gevolg van het faillissement van de dochteronderneming.
Bij zonneautomaker Lightyear verdwijnen zo goed als alles banen als gevolg van het faillissement van de dochteronderneming. (ANP / EPA)

JORIAN VAN DER MOST (JDH)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen