Mobiliteit28 jan '23 10:00

Deze Nederlander bouwt ook een zonneauto

Auteurs: Jorn Lucas en John van Schagen

Ondanks het faillissement van Lightyear denkt het Nederlandse Squad Mobility dat er nog wel degelijk toekomst is voor auto's met zonnepanelen. Dat bedrijf werkt momenteel aan de bouw van zijn eigen zonnewagen en verwacht het eerste model eind dit jaar op de weg.

Het vergelijk met Lightyear gaat maar deels op. Naast de zonnepanelen op het dak houdt het qua overeenkomsten wel op. De Squad Solar City Car is een kleine stadsauto van amper twee meter lang en biedt plek voor twee mensen en wat bagage. 'Veel steden kampen met een gebrek aan ruimte. De Squad Solar City Car kun je dwars inparkeren en op die manier passen er drie wagens op één parkeerplek', zegt ceo Robert Hoevers in het programma Baanbrekende Businessmodellen. Op welke manier de bestuurder dan gaat afrekenen, is iets waarover hij met gemeenten in gesprek wil.

Lees ook | Massa-ontslag bij Lightyear, curator kijkt naar VDL voor doorstart

Is er na het faillissement bij Lightyear nog toekomst voor auto's met zonnepanelen? Het Nederlandse Squad Mobility denkt van wel
Is er na het faillissement bij Lightyear nog toekomst voor auto's met zonnepanelen? Het Nederlandse Squad Mobility denkt van wel (Squad Mobility)

De Solar City Car komt, afhankelijk van het batterijpakket dat je kiest, 100 kilometer ver. Het zonnepaneel op het dak zorgt voor extra range. 'Ons product is officieel geen auto. Het is een voertuig op vier wielen dat in eerste instantie bedoeld is voor binnensteden. Daar zijn de afstanden veel kleiner. Met 100 tot 120 kilometer kom je dan prima uit', aldus Hoevers.

Luister ook | Baanbrekende Businessmodellen - Hoe breng je een nieuw stadsautootje naar de markt?

'Veel interesse'

Sinds Hoevers zijn voertuig in mei van het afgelopen jaar voor het eerst aan de buitenwereld liet zien, is er naar eigen zeggen veel interesse geweest. Onder meer van autofabrikanten uit Duitsland en Japan. Momenteel voert het team van Squad Mobility nog enkele aanpassingen door aan het eerste model. Het is de bedoeling dat de auto eind dit jaar op de markt komt. 'We willen uiteindelijk doorgroeien naar de verkoop van zeker 20.000 voertuigen per jaar', zegt Hoevers. Prijskaartje? Zo'n 8.500 euro. Zijn team ontwikkelt inmiddels een tweede versie van de microwagen. Die zou ruimte moeten bieden aan vier in plaats van twee mensen.

Lees ook | Nederlands bedrijf maakt stadsautootje met zonnedak


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen