Mobiliteit7 feb '23 09:12Aangepast op 7 feb '23 10:19

'Helft regiobussen rijdt op tweede stakingsdag'

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

Op de tweede dag van de staking in het regionale openbaar vervoer rijdt de helft van de bussen van vervoerders waarvan medewerkers aan de staking deelnemen. Dit schat de VWOV, de vertegenwoordiger van de vervoersbedrijven. 'Ongekend voor Nederlandse begrippen', zegt cao-deskundige Henk Strating.

Bij het streekvervoer in het hele land wordt vanaf vandaag een volle werkweek gestaakt. Tot en met vrijdag rijden er minder bussen en treinen. Werkgevers komen wel met voorstellen voor méér salaris, maar die gaan de bonden niet ver genoeg.
Bij het streekvervoer in het hele land wordt vanaf vandaag een volle werkweek gestaakt. Tot en met vrijdag rijden er minder bussen en treinen. Werkgevers komen wel met voorstellen voor méér salaris, maar die gaan de bonden niet ver genoeg. (ANP / Peter Hilz)

Ook bij de regionale treinen wordt gestaakt. Treinen van Arriva in Friesland en Groningen en de treinen van Arriva op de Vechtdallijnen in het oosten rijden echter wel. Arriva-treinen in de Achterhoek en Rivierenland rijdan dan weer niet. In Limburg is nog geprobeerd een treindienstregeling te maken, maar dat is niet gelukt.

Sinds gisteren hebben duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer het werk neergelegd. Ze voeren actie voor een hoger loon. Ook eisen ze maatregelen om de werkdruk en het ziekteverzuim te verlagen. Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis.

Ingrijpend

Ook in andere sectoren wordt gestaakt voor een hoger loon, ook BOA's en afvalophalers leggen het werk neer. Werkgevers komen wel met voorstellen voor méér salaris, maar die gaan de bonden niet ver genoeg. 'Ingrijpend, op honderd locaties wordt gestaakt volgens FNV', zegt cao-deskundige Henk Strating. Voor Nederlandse begrippen is dit ongekend en ingrijpend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen