Mobiliteit18 feb '23 09:10

Studenten uit Delft presenteren 'meest efficiënte hyperloop' ooit

Auteur: Jorn Lucas

De Helios 02, het nieuwe prototype van het de studenten van Delft Hyperloop is naar eigen zeggen de meest efficiënte hyperloop ooit gebouwd. De nieuwe versie brengt de ontwikkeling van een Europees hyperloop-netwerk dichterbij.

'Een van de essenties van een hyperloop is dat hij door middel van een magnetisch veld kan zweven. Op die manier elimineer je rolweerstand waardoor je enorme snelheden kan behalen op een heel energie-efficiënte manier', zegt Umika Bhagole, teamcaptain van Delft Hyperloop.

De Helios 02, het nieuwe prototype van het studententeam Delft Hyperloop is naar eigen zeggen de meest efficiënte hyporloop ooit gebouwd.
De Helios 02, het nieuwe prototype van het studententeam Delft Hyperloop is naar eigen zeggen de meest efficiënte hyporloop ooit gebouwd. (Delft Hyperloop)

Het nieuwe prototype van Delft Hyperloop, de Helios 02, is op één onderdeel volledig anders dan de voorganger, zegt Bhagole. Waar Helios 01 nog wieltjes had, komt er nu geen rails meer aan te pas. 'Deze zweeft volledig.'

Luister ook | Eyeopeners - Tien keer sneller dan de trein met Nederlandse technologie

Netwerk

Daarnaast heeft deze versie een andere motor, 'een nieuw type dat nog nergens ter wereld is getoond.' Net als bij een reguliere trein zit de motor nu in het voertuig zelf, waarbij de techniek in eerdere versies in de baan zit. Door dat te verplaatsen naar de pod, wordt de techniek veel schaalbaarder waardoor een uitgebreid Europees Hyperloop-netwerk makkelijk op te zetten is, denkt het team.

Doordat de elektromagnetische velden zowel in verticale als laterale richting bewegen is de nieuwe motor is ook een stuk efficiënter dan voorgaande versies. 'Het behaalt een efficiëntie van 93 procent. Daarmee zijn we een stap verder in de richting van een Hyperloop die op grote schaal gerealiseerd kan worden.'

Luister ook | BNR Mobility - De toekomst van mobiliteit volgens Van de Weijer en Steinbuch

In juli doet het team mee aan de European Hyperloop Week in Schotland. 'We hebben grote ambities', zegt teamcaptain Umika Bhagole.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen