Mobiliteit8 mrt '23 11:02

CBR introduceert nieuwe maatregelen tegen rijden onder invloed

Auteur: Remy Kock

Vanaf volgende maand kan het CBR automobilisten een nieuw soort cursus opleggen als ze betrapt worden met alcohol of drugs achter het stuur. Zowel de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag als de Educatieve Maatregel Drugs worden aan de bestaande lijst aan cursussen toegevoegd.

Vanaf volgende maand kan het CBR automobilisten een nieuw soort cursus opleggen als diegene betrapt wordt met alcohol of drugs achter het stuur. Zowel de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag als de Educatieve Maatregel Drugs worden aan de bestaande lijst aan cursussen toegevoegd.
Vanaf volgende maand kan het CBR automobilisten een nieuw soort cursus opleggen als diegene betrapt wordt met alcohol of drugs achter het stuur. Zowel de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag als de Educatieve Maatregel Drugs worden aan de bestaande lijst aan cursussen toegevoegd. (GinoPress B.V.)

Nieuwe maatregelen zijn nodig vindt CBR-directeur Alexander Pechtold. Hij stelt dat er sprake is van een groeiend probleem als het gaat om automobilisten die met drugs en/of alcohol op achter het stuur kruipen. 'We konden tijdens de coronacrisis minder makkelijk meten hoe het zich ontwikkelde in het verkeer, maar je ziet eigenlijk direct daarna een stijging van 30 procent van mensen die bijvoorbeeld met alcohol op in het verkeer rijden, maar zeker ook met drugs.'

‘Er is een stijging van 30 procent van mensen die zich onder invloed in het verkeer begeven.’
CBR-directeur Alexander Pechtold

Daarnaast is er volgens Pechtold een groei op te merken in het aantal bestuurders dat zich asociaal gedraagt op wegen. Dan gaat het met name om veel te hoge snelheden door jongere bestuurders. 'Ook dat aantal neemt', zegt hij.

Moeilijk

Hoewel de cursussen voor alcohol en asociaal rijgedrag al een tijdje worden aangeboden, is de toevoeging van de Educatieve Maatregel Drugs wel echt nieuw. De reden dat er zo lang gewacht is, is volgens Pechtold omdat het lange tijd moeilijk is geweest om de invloed van automobilisten onder invloed van drugs te meten. Daardoor was het lastig voor de politie om het vast te stellen.

Lees ook | 'CBR verklaarde honderden rijbewijzen ten onrechte ongeldig'

In totaal verwacht het CBR meer dan 9.000 cursisten die zich - verplicht - zullen melden voor de nieuwe cursussen. En dat heeft alles te maken met het veranderende rijgedrag van de Nederlander, aldus Pechtold. 'De cijfers liegen er niet om. Als je op een weekendavond de auto instapt, wordt één op de veertig auto's om je heen bestuurd door iemand onder invloed.'

Kostenplaatje

De cursussen zorgen ook voor een flinke kostenpost. Zo moet er tussen de 800 en 1.200 euro worden neergelegd voor een CBR-cursus. 'En daar komt de snelheidsboete voor hardrijders nog bovenop', benadrukt Pechtold. 'Mensen zien het als straf, maar het is bedoeld om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Met name onder jongeren, die behoorlijk hard rijden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen