Mobiliteit23 mrt '23 17:38Aangepast op 23 mrt '23 21:17

Nederlandse reders blij met uitstootplan voor Europese scheepvaart

Auteur: Samuel Hanegreefs

Na twee jaar onderhandelen hebben de EU-landen een akkoord bereikt over maatregelen om de uitstoot van de scheepvaart te reduceren. 'Een ambitieus maar haalbaar plan', zegt Nick Lurkin van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen boven de 5.000 ton. Die zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

De Nederlandse reders zijn blij met het akkoord, stelt Lurkin, adviseur Klimaat en Milieu bij de KVNR. 'Dit plan geeft duidelijkheid over waar we als sector de komende decennia naartoe moeten werken.'

Lees ook | Europa: uitstoot vrachtwagens moet snel omlaag

Hoewel het een Europees plan is, zal ook de rest van de wereld zich moeten aanpassen wil die nog zaken doen met de EU.
Hoewel het een Europees plan is, zal ook de rest van de wereld zich moeten aanpassen wil die nog zaken doen met de EU. (ANP / Hans van Rhoon)

Wat Lurkin betreft mag het zelfs uitgebreid worden naar de kleinere schepen onder de 5.000 ton. 'Een groot deel van de Nederlandse vloot zit precies onder die drempel. Het zou jammer zijn als die geen onderdeel wordt van het plan. Zeker omdat wie vergroent volgens de nieuwe regels ook wordt beloond'.

Groene brandstof

De grootste uitdaging zit volgens de KVNR in de aanvoer van de groene brandstoffen die nodig zijn om de schepen milieuvriendelijk te laten varen. 'De beschikbaarheid van groen geproduceerde brandstoffen is nog vrij klein', zegt hij. 'Als je straks echt die serieuze reductiedoelstellingen krijgt, dan moeten de brandstoffen er wel zijn.' Dat ook de producenten van die milieuvriendelijke brandstoffen bij het plan zijn betrokken, geeft Lurkin wel vertrouwen dat het uiteindelijk moet lukken.

‘Als je straks echt die serieuze reductiedoelstellingen krijgt, dan moeten de brandstoffen er wel zijn’
Nick Lurkin, adviseur Klimaat en Milieu KVNR

Hoewel het een Europees plan is, zal ook de rest van de wereld zich moeten aanpassen wil die nog zaken doen met de EU. 'De nieuwe regels gaan gelden voor alle reizen van, naar en tussen EU-havens. Dus ze raken een heel groot deel van de wereldwijde scheepvaart.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen