Mobiliteit22 mei '23 07:03Aangepast op 22 mei '23 09:24

Landelijke legalisatie deelstep zinloos: grote steden kijken nu al naar lokaal verbod

Auteurs: Bas Bosman en Eric van den Berg

Deelstepjes zijn nu nog illegaal in ons land, maar mogen vanaf 2025 waarschijnlijk de weg op. De grote steden kijken nu echter al naar de mogelijkheid van een lokaal verbod, blijkt uit een rondvraag van BNR. 'Ze gaan hier in ieder geval niet de straat op.'

De elektrische deelstep is een populair vervoermiddel in veel Europese steden, maar in Nederland zijn de tweewielers vooralsnog verboden. Minister Mark Harbers (Infrastructuur & Waterstaat) wil in 2025 echter wetgeving introduceren die elektrische stepjes legaliseert. Voor deelmobiliteitsbedrijven Lime, Tier en het Nederlandse Dott, is dit een kans om hun producten eindelijk ook hier aan te bieden.

PARIJS -  Inwoners van Parijs hebben zich in een bindend referendum in grote meerderheid uitgesproken voor een verbod op elektrische huursteps.
PARIJS - Inwoners van Parijs hebben zich in een bindend referendum in grote meerderheid uitgesproken voor een verbod op elektrische huursteps. ( ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht )

De meeste grote Nederlandse steden zien hier echter weinig in en sorteren nu al voor op een lokaal verbod. 'Ze gaan hier in ieder geval niet de straat op', zegt de woordvoerder van de Haagse wethouder mobiliteit Anne Mulder tegen BNR. De gemeente Amsterdam wil met minister Harbers in gesprek over 'maatwerk'. 'Het mag duidelijk zijn dat we ons nu al zorgen maken over de veiligheid op het fietspad vanwege de enorme drukte', laat de woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst weten.

‘Het mag duidelijk zijn dat we ons nu al zorgen maken over de veiligheid op het fietspad vanwege de enorme drukte’

Ook in Utrecht is men kritisch. 'De vraag is of de voertuigen van toegevoegde waarde zijn voor de mobiliteitsdoelstellingen van de stad', schrijft een woordvoerder namens het stadsbestuur. Alleen in Rotterdam is men niet uitgesproken negatief. Het Rotterdamse college wil 'in gesprek blijven' met het ministerie over specifieke regels, zegt de woordvoerder van wethouder Vincent Karremans.

'Er is nauwelijks overlast'

Een overweldigende meerderheid van de Parijzenaars stemden vorige maand nog voor een lokaal verbod op de deelstep, die in de Franse hoofdstad veel overlast veroorzaakt. Legaalrijden.nl, een belangenvereniging steprijders, vindt het jammer dat ons land nu ook die kant op lijkt te gaan. ‘Er rijden eigenlijk nu al 150.000 steps rond in Nederland’, zegt voorzitter Peter Nieman. 'En wij horen eigenlijk nooit over vreselijke ongevallen, dus lijkt weinig overlast.'

Jochem Beunderman van de Dutch Organization of Electric Transport (DOET) gelooft dat duidelijke regels en stevige handhaving beter zullen werken dan een totaalverbod. 'Dat als je over de stoep rijdt, dat je aangehouden kan worden en daar een bon van krijgt', zegt Beunderman. 'Of dat je van het huurplatform afgegooid wordt wanneer je een overtreding begaat.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen