Mobiliteit26 mei '23 17:33Aangepast op 31 mei '23 15:23

Mogelijk datalek bij Tesla

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft informatie gekregen over een mogelijk datalek bij Tesla. Via een oud-werknemer in Duitsland zou meer dan honderd gigabyte aan data op straat liggen. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat eventueel een onderzoek naar het datalek doen, omdat het Europese hoofdkantoor van Tesla zich in Amsterdam bevindt.

De Autoriteit Persoonsgegevens informatie over een mogelijk enorm datalek bij Tesla gekregen.
De Autoriteit Persoonsgegevens informatie over een mogelijk enorm datalek bij Tesla gekregen. (ANP / Anadolu Agency)

Gestolen bankgegevens

De Duitse zakenkrant Handelsblatt heeft persoonsgegevens van Tesla in handen, zoals persoonsnummers van werknemers, informatie van klanten en bedrijfsgevoelige informatie. Van klanten van de autofabrikant zijn vermoedelijk onder meer bankgegevens gestolen. Het datalek schijnt ook de gegevens van Tesla-topman Elon Musk te bevatten. Tesla meldt dat die gegevens door een oud-medewerker van zijn gestolen.

Lees ook | China onthaalt Elon Musk als held

Het eventuele datalek is mogelijk door de privacytoezichthouder doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat gebeurde in de enige fabriek van Europa, gevestigd in Duitsland.

Autopilot

Daarnaast meldt Handelsblatt dat geheime gegevens van de productie van elektrische auto's gelekt zijn. Duizenden klanten melden klachten over de autopilot van de Tesla's. Zo zouden sommige auto's ineens versnellen of remmen. Informatie over de incidenten werd tot nu toe achtergehouden door Tesla om aanklachten te voorkomen. Doordat dit naar buiten komt lijkt volgens Handelsblatt het probleem met de autopilot nog veel groter dan gedacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen