Mobiliteit26 mei '23 18:19

'Nederland wil strengere regels voor privévliegtuigen'

Auteur: Jorik Simonides

Nederland wil, samen met drie andere Europese landen, strengere regels voor privévliegtuigen. De landen willen dat de Europese Unie de wet rond privévliegtuigen aanscherpt, blijkt uit een overheidsdocument dat persbureau Reuters heeft ingezien.

Klimaatactivisten ketenen zich vast aan privéjets op Schiphol-Oost Credit. Afgelopen jaar waren er op verschillende Europese luchthavens klimaatprotesten tegen privévliegtuigen.
Klimaatactivisten ketenen zich vast aan privéjets op Schiphol-Oost Credit. Afgelopen jaar waren er op verschillende Europese luchthavens klimaatprotesten tegen privévliegtuigen. (ANP / Harold Versteeg)

Nederland krijgt bijval van Oostenrijk, Frankrijk en Ierland. De vier landen hebben de drukste luchthavens van Europa. Vooral Charles de Gaulle in Parijs en Schiphol verwerken jaarlijks veel privévluchten. De verbinding Amsterdam-Parijs was vorig jaar zelfs een van de populairste vliegverbindingen voor privévluchten. Schipholtopman Ruud Sondag kondigde in april al een algeheel verbod op privévliegtuigen aan voor de Amsterdamse luchthaven.

Lees ook | Verbod op privéjets drijft ondernemers naar de rechter

Het document werd met de vervoersministers van de andere EU-landen gedeeld, ter voorbereiding van een bijeenkomst voor Europese vervoersministers. De vier landen schrijven dat de 'buitensporige' CO2-uitstoot van privéjets om strengere regels vraagt, zo schrijft Reuters.

Fors toegenomen

Het gebruik van privévliegtuigen is vorig jaar fors toegenomen in Europa: in de hele EU stegen er 64 procent meer privévliegtuigen op dan het jaar ervoor, berekende het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Greenpeace. In Nederland steeg het aantal privévluchten zelfs met 87 procent. In heel 2022 vertrok er ruim 12.000 keer een privévliegtuig van een Nederlandse luchthaven. Dat was goed voor een CO2-uitstoot van bijna 53.000 ton.

Lees ook | Kabinet kan volgend jaar mogelijk alsnog krimp Schiphol instellen

Dat blijft slechts een fractie van de totale CO2-uitstoot van de Europese luchtvaart. Toch storen veel klimaatactivisten zich aan privévluchten. Afgelopen jaar waren er op verschillende Europese luchthavens, waaronder op Schiphol, protesten tegen privéjets.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen