Mobiliteit3 jun '23 07:56

Nederlander verkoopt unieke boekencollectie aan familie Porsche

Auteur: Noud Broekhof

Henk Koop, 's werelds grootste verzamelaar van boeken over Porsche, heeft zijn volledige collectie verkocht aan de familie van het Duitse automerk. Dat maakt hij bekend op BNR.

Koop verzamelde 1500 boeken over Porsche
Koop verzamelde 1500 boeken over Porsche (Henk Koop)

Sinds 1978 verzamelt Koop diverse spullen van Porsche, waaronder 1500 originele boeken en andere literatuur die over het automerk geschreven is. 'Ik heb alles', zegt hij. De collectie is zo bijzonder dat de familie Porsche zelf, in de persoon van Hans-Peter Porsche, het graag wilde hebben.

Luister ook | Zo gaf Harm Lagaaij Porsche weer toekomst

Weloverwogen

Koop, die goed contact heeft met de familie, spreekt van een weloverwogen beslissing om zijn collectie te verkopen. Hij vond het vooral belangrijk dat zijn verzameling in goede handen terecht zou komen. 'Ze hebben er recht op. Het is van cultuurhistorisch belang.'

Henk Koop te gast in De Nationale Autoshow
Henk Koop te gast in De Nationale Autoshow (BNR, Noud Broekhof)

Blijft betrokken

De deal is rond. 'Jullie zijn de eerste die het weten', zegt Koop in De Nationale Autoshow. Dit najaar zal hij de verzameling overdragen aan de familie Porsche. 'Ik blijf er wel bij betrokken om de verzameling te behouden en uit te breiden. Ik word conservator.'

Meer weten? Luister de uitzending van De Nationale Autoshow terug! Mark Wegh van Porsche Centrum Gelderland vertelt over een unieke Porsche 911-collectie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen