Mobiliteit8 jun '23 13:13

Terschelling duurste plek om auto op te laden, Losser goedkoopste

Auteur: Samuel Hanegreefs

Er zijn grote verschillen tussen gemeentes als het gaat om hoeveel je betaalt om je elektrische auto op te laden. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. 'Op een volle accu kan het 25 euro schelen', zegt econoom Joris Kerkhof.

Waar je je elektrische auto inplugt om op te laden, heeft grote gevolgen voor hoeveel je betaalt. Dat stelt Independer. De site maakte een vergelijking van de Nederlandse gemeentes, en tussen de prijzen in de duurste en goedkoopste gemeente blijkt liefst 35 cent per kilowattuur (kWh) te zitten.

‘Het is dus niet zo dat Amsterdam, of de grote steden, het duurst zijn’
Joris Kerkhof, senior econoom Independer

Voor een gemiddelde elektrische auto betekent het dat je zo'n 25 euro meer betaalt op Terschelling, de duurste plek om te laden, dan in Losser in Overijssel, de goedkoopste.

Grote steden niet het duurst

Op plek twee en drie van duurste plekken om te laden staan Utrecht en Súdwest-Fryslân. 'Het is dus niet zo dat Amsterdam, of de grote steden, het duurst zijn, zoals veel mensen zouden denken', aldus Kerkhof. Independer ging niet op zoek naar waarom de prijzen zo verschillen.

Op plek twee en drie van duurste plekken om te laden staan Utrecht en Súdwest-Fryslân.
Op plek twee en drie van duurste plekken om te laden staan Utrecht en Súdwest-Fryslân. (ANP / Paulien van de Loo Photography)

Lees ook | Minder laadpalen als gevolg van 'te veel regelgeving'

Mensen die een eigen laadpaal hebben, betalen momenteel rond de 40 cent per kWh. 'Voor de energiecrisis was dat nog maar 20 cent', zegt Kerkhof. 'Toen de energieprijzen op hun hoogst waren, betaalden sommige mensen zelfs een euro per kWh. Maar intussen dalen de prijzen gelukkig weer.'

Elektrisch wel goedkoper dan benzine

In vergelijking met een benzineauto is rijden met een 'ev' wel goedkoper. 'Met een elektrische auto kost het 52 euro om 600 kilometer te overbruggen. Met een benzineauto, op basis van 1,75 euro per liter, kom je uit op 70 euro. En met de accijnsverlaging die vervalt op 1 juli zal dat nog toenemen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen