De trein tussen Groningen en Parijs zou 's ochtends vroeg om 05.30 uur vanuit Groningen moeten vertrekken en rond 10.40 uur aankomen op Gare du Nord in Parijs. Onderweg stopt de trein dan op onder meer Zwolle, Schiphol, Rotterdam Centraal en Brussel-Zuid.

De bedoeling is dat vanuit Parijs om 19.15 uur een trein terug gaat rijden, die dan om ongeveer 00.30 uur weer in Groningen aankomt. Het bedrijf stelt dat het in de toekomst meer aanvragen wil doen voor treinverkeer vanuit meerdere regio's in ons land naar onder meer Belgische en Franse steden.
Luister ook | BNR Mobility - Thalys-baas diep door het stof
Thalys
Hoewel er al een snelle treinverbinding is tussen de Randstad en de Franse hoofdstad, dagelijks rijden er tien Thalys-treinen vanuit Nederland naar Parijs, ziet Arriva mogelijkheden. 'Als je nu met de Thalys naar Parijs wilt, dan moet je dat wel op tijd bedenken, want die zit vaak best vol. Door meer reismogelijkheden aan te bieden, doen wij ook een duit in het zakje van duurzaam vervoer. En misschien kan het aantal vluchten die kant op ook omlaag', zegt Nicky Smit, woordvoerder van Arriva.
Het duurt nog zeker drie jaar voordat de treinen gaan rijden, en ook pas als de ACM goedkeuring heeft gegeven voor de plannen. Op de site van de ACM staat onder meer dat 'de nieuwe passagiersdienst niet te veel negatieve impact mag hebben op de bestaande vervoerconcessie.' Oftewel: de NS mag geen hinder ondervinden van Arriva. 'Wij denken dat er genoeg reizigers zijn om naar Parijs te vervoeren, maar dan moeten er wel genoeg treinen zijn.'
Lees ook | Staatssecretaris: boete voor NS is symbolisch, wordt niet geïnd
Concessie
Dat de aanvraag nu al ingediend wordt, komt mede door een oproep van de staatssecretaris, waaruit blijkt dat de overheid internationale spoorverbindingen onderdeel wil maken van het hoofdrailnet, tenzij er voor 10 juni andere aanvragen komen. De concessie voor dat hoofdrailnet wil de overheid aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) gunnen, waardoor dat spoorbedrijf de belangrijkste verbindingen ook na 2025 zou mogen blijven verzorgen. 'Als dat gebeurt, dan is het heel lastig om daar als andere vervoerder nog tussen te komen', zegt Smit.
Luister ook | Hoge Bomen - Trailer NS: Alle Seinen op Rood
De NS blijft bij zijn eerdere standpunt dat de internationale verbindingen beter onderdeel kunnen blijven van de concessie voor het hoofdrailnet. Dan zouden er goede afspraken gemaakt kunnen worden over bijvoorbeeld hoe vaak per dag er een trein gaat, legt een woordvoerder uit. Op de plannen van Arriva wil de zegsman niet inhoudelijk ingaan. 'De staatssecretaris heeft gevraagd of er ook bij andere partijen interesse is in de internationale verbindingen. Arriva stelt nu geïnteresseerd te zijn. Het is niet aan de NS om daar iets van te vinden.'