Mobiliteit1 sep '23 18:05

KLM: 'Krimp Schiphol is onnodig'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De krimp van het aantal vluchten op luchthaven Schiphol om de geluidsoverlast tegen te gaan is 'onnodig'. Dat zegt KLM-topvrouw Marjan Rintel tegen BNR. Volgens de luchtvaartmaatschappij is het ook mogelijk om de geluidsdoelstellingen te behalen met het huidige aantal vluchten op de luchthaven.

'We bereiken al een geluidsreductie van 20 procent', stelt Rintel. 'We hebben een plan neergelegd met de naam 'schoner, stiller en zuiniger', waarin wordt beschreven hoe geluidsreductie op een goede manier kan worden bereikt. Dit plan houdt rekening met de belangen van omwonenden, al die Nederlanders die de wereld over willen reizen, het bedrijfsleven en KLM zelf.'

‘We bereiken al een geluidsreductie van 20 procent’
Marjan Rintel, KLM

Ze vindt het een 'eenzijdige focus op krimp' van minister Mark Harbers. 'Het doel zou moeten zijn om over te gaan naar geluidsreductie. Daar heeft de minister ook input voor gevraagd, en die hebben we geleverd. Het is een serieus plan dat ook is doorgerekend, en waarin we alle doelen halen die de minister vraagt, zonder dat je het mes hoeft te zetten in het aantal vluchten.'

Lees ook | Harbers: 'Krimp Schiphol onvoldoende om geluidoverlast te verminderen'

'Het lijkt nu wel een soort snackmuur', aldus de KLM-topvrouw. 'Ik haal er een paar dingen wel en een paar dingen niet uit. Maar we laten Lelystad controversieel verklaren en we gaan hiermee door, terwijl al die voorstellen natuurlijk wel met elkaar samenhangen.'

Europese luchtvaartbranche bezorgd

KLM is niet de enige, ook Europese belangenorganisaties voor de luchtvaart zijn niet te spreken over de krimpplannen van het kabinet, ook al zijn die iets afgezwakt. Rigoureus snijden in het toegestane aantal vluchten ondermijnt het vertrouwen binnen de branche en voldoet niet aan Europese regels, zo luidt de kritiek.

'De verwachte beslissing van de Nederlandse regering is arbitrair, ondoordacht en ondermijnt de procedures die normaal worden gevolgd om dergelijke drastische maatregelen te onderzoeken', verklaart algemeen directeur Ourania Georgoutsakou van Airlines for Europe, de koepelorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen in Europa.

'Gigantische gevolgen'

'Het is zeer zorgwekkend dat een lidstaat van de Europese Unie op zo'n onvoorspelbare en gehaaste manier omgaat met iets wat gigantische gevolgen heeft voor Nederland en de bredere, interne markt van de EU. De Europese luchtvaart steunt op concurrentie en zekerheid over de markt en deze beslissing raakt het hart van wat de interne EU-markt voor luchtvaart een Europees succesverhaal heeft gemaakt', vervolgt ze.

‘Deze beslissingen gaan om snel politiek scoren in de aanloop naar de landelijke verkiezingen’
Olivier Jankovec

De Europese belangenorganisatie voor luchthavens, ACI Europe, verwijt de Nederlandse regering niet goed genoeg te hebben gekeken naar alternatieve maatregelen om geluidshinder te verminderen. 'Deze beslissingen gaan om snel politiek scoren in de aanloop naar de landelijke verkiezingen, ten koste van de Nederlandse economie en banen', beweert topman Olivier Jankovec. Jankovec roept de Europese Commissie op om in te grijpen. Volgens hem heeft Nederland niet de door Brussel verplichte procedure gevolgd om eerst andere maatregelen tegen geluidshinder te nemen voordat er rigoureus wordt gesneden in het aantal vluchten.

Ook Barin, de brancheorganisatie voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, noemt de maatregel een 'schending van Europese en internationale afspraken'. Voorzitter Marnix Fruitema waarschuwt voor de gevolgen voor het Nederlandse investeringsklimaat.

Unsplash
Unsplash (De krimp van het aantal vluchten op luchthaven Schiphol om de geluidsoverlast tegen te gaan is 'onnodig'. Dat zegt KLM-topvrouw Marjan Rintel tegen BNR. Volgens de luchtvaartmaatschappij is het ook mogelijk om de geluidsdoelstellingen te behalen met het huidige aantal vluchten op de luchthaven.)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen