Mobility Week 20176 sep '17 08:15Aangepast op 7 sep '17 12:21

De Nachtwacht van het treinenpark

Auteur: Thijs Baas

De onzichtbare mannen en vrouwen die het verkeer in ons land in goede banen leiden - op de weg, het water, het spoor en in de lucht: verslaggever Harmen van der Veen zoekt ze op terwijl ze bezig zijn met hun belangrijke werk. Vandaag is dat Ton Hofman van de NS.

Foto: Harmen van der Veen
Foto: Harmen van der Veen

Hofman rangeert midden in de nacht treinen, zodat ze 's ochtends vroeg op tijd kunnen vertrekken vanuit Utrecht. De trein ophalen, controleren en gereed maken voor weer een dag rijden op het spoor. 'Als wij hem zometeen naar de sporen brengen waar de reizigers in kunnen stappen, is 'ie warm en klaar voor vertrek - en 's zomers lekker koel.' Vandaag wordt verslaggever Harmen van der Veen meegenomen naar een locomotief, die voor een dubbeldekker is geschakeld. 'Op de bok', zoals het heet. 

Alles over de Mobility Week

 

De rem

Hofmans werkzaamheden dienen overigens niet alleen het comfort voor de reiziger, ook de veiligheid ligt voor een belangrijk deel in zijn handen. 'Je moet bepaalde procedures uitvoeren, zodat je weet dat het veilig is, dat bijvoorbeeld de rem werkt.' Hij doet zijn werk grotendeels in eenzaamheid, maar dat is geen enkel probleem. 'Ik vind het heel gezellig als er mensen om mij heen zijn, maar vind het ook heel erg prettig om mijn eigen ding te doen. Never a dull moment!'

Gerelateerde artikelen