Mobility Week13 sep '16 06:41Aangepast op 27 sep '16 16:52

Krimp bij ruim de helft van de NS-stations

Auteur: Noémi Prent

Bij ruim 50 procent van de NS-stations waren er in 2015 minder in- en uitstappers dan in 2013. Dat blijkt uit data afkomstig van NS en Treinreiziger.nl.

Foto: ANP
Foto: ANP

In Maastricht Randwyck en Purmerend zijn de grootste dalingen terug te vinden met respectievelijk 21 en 20 procent. Opmerkelijk is de stijging van station Groningen Europapark met wel 54% in twee jaar en de stijging van 43 procent bij station Halfweg-Zwanenburg. Deze twee stations zijn nieuw, wat vermoedelijk de oorzaak is van de snelle stijging.

De meeste in- en uitstappers waren in 2015 bij Utrecht Centraal, dit is een stijging van 4 procent in vergelijking met 2013. Amsterdam Centraal staat nummer 2 op de lijst van het meest aantal reizigers desondanks een lichte daling van 1 procent tussen 2013 tot 2015.

De cijfers zijn van mensen die met NS reizen op een gemiddelde werkdag, zonder de overstappers. De cijfers van de grensstations zijn niet te vergelijken, er is een verschil in de methode van het registeren van de (internationale) reizigers, vanwege de opkomst van de ov-chipkaart in 2013.

Op de kaart hieronder zijn alle stations weergegeven, de kleuren geven aan of er een daling of een stijging heeft plaatsgevonden. De kaart is gemaakt door Esri, een technologiebedrijf dat werkt met geo-informatie.

'De NS laat in een reactie weten dat het treingebruik in 2015 groeide. 'Het aantal reizigerskilometers nam met 3 procent toe ten opzichte van 2014. Ook de gemiddelde reisafstand nam toe, terwijl 1 procent meer reizen werden gemaakt. 'Elk jaar geeft NS een actueel beeld van de aantallen in- en uitstappers per station. Dat beeld is gebaseerd op de NS-reisgegevens van het afgelopen jaar. De gegevens worden gepresenteerd op het niveau van een gemiddelde werkdag.'

Op landelijk niveau, zo meldt de NS, steeg het aantal in- en uitstappers met 1 procent, op stationsniveau zijn er kleine verschuivingen. Recente passagiersgegevens zijn de laatste jaren verbeterd door een toename van de OV-chipkaartdata.

Alles over de Mobility Week

 

Gerelateerde artikelen