Oekraine25 mrt '16 11:03

Hoe een 'ja'-stem homo's gaat helpen

Auteur: Jolijn Mes

De antidiscriminatiewet die in november werd aangenomen in Oekraïne, moest zorgen voor betere bescherming van de homorechten in het land. Hoe is de situatie er nu?

ANP/EPA
ANP/EPA

Minister van Cultuur Jet Bussemaker ontmoet deze ochtend Oekraïense homo-activisten: "Ik hoop te horen hoe het nu is in Oekraïne, wat daar de afgelopen tijd verbeterd is en wat wij nog meer kunnen bijdragen."

Mensenrechten
Een punt van zorg in Oekraïne is namelijk de mensenrechtensituatie, zegt Bussemaker: "Ik weet dat er een nationaal actieplan is in Oekraïne, dat moet leiden tot de verbetering van de situatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT), maar dat moet ook allemaal nog gebeuren. Ik wil weten wat wij eraan kunnen doen om te zorgen dat het echt tot verbeteringen leidt."

Associatieverdrag
En het associatieverdrag moet daarbij helpen, zegt Bussemaker: "Contacten met maatschappelijke organisaties kunnen dan versterkt worden. Ik vind het van het allergrootste belang dat wij opkomen voor de LHBT’s daar en dat we er alles aan doen om hen ook de vrijheid te geven te leven zoals ze willen."
 
Bussemaker ziet dit dan ook als een goede reden om op 6 april te stemmen vóór het associatieverdrag met Oekraïne: "Een stem vóór betekent dat je versterking kunt maken in de sociale dialogen en in de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen