Oekraine10 feb '15 16:29Aangepast op 10 feb '15 16:47

Donetsk snakt naar rust met vredesbesprekingen in verschiet

Auteur: Thijs Baas

De bevolking van Donetsk klampt zich vast aan elke strohalm, en dus ook aan de vredesbesprekingen van morgen in Minsk. Maar vertrouwen in een goede afloop? Nee, daarvan is geen sprake, zegt correspondent Steven Derix.

Image

En dag voor de vredesbesprekingen over Oekraïne wordt er nog volop gevochten. Het Oekraïens leger is de havenstad Marioepol binnengevallen en Russische troepen houden een militaire oefening op de Krim. Een behoorlijk gespannen situatie, schetst Derix, en dat is eigenlijk al sinds half januari niet anders meer. "En ook op andere plekken wordt gevochten. Het wordt er niet rustiger op, Oekraiense troepen zouden zijn omsingeld door opstandelingen op sommige plekken aan het front. En Oekrainse troepen zijn dus Marioepel binnnegevallen."


Eigenlijk is de wens van de inwoners van Donetsk en andere Oost-Oekraïense steden heel eenvoudig: stoppen met schieten. "De meeste slachtoffers zijn burgers. Dit is een hele rare oorlog, die vooral wordt gevoerd met artillerie van beide zijden. Er wordt grof geschut ingezet tegen woonwijken, met inzet van clustermunitie. We hebben net gezien dat een aanval is uitgevoerd op het hoofdkwartier van het Oekraïense leger in Kramatorsk, waarbij ook clusterwapens zijn gebruikt die volgens internationale verdragen verboden zijn."

De gevolgen van de gesprekken tussen Poetin, Merkel en Porosjenko blijven overigens niet per se zonder gevolgen: Oekraïense rebellen worden gesteund door Rusland en als Poetin ze opdraagt het vuren te staken, zullen ze toch moeten luisteren. 'Wat de rebellen wíllen is één ding, maar wat de rebellen móeten is wat anders."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen