Oekraine5 aug '14 18:22Aangepast op 5 aug '14 19:28

'Sluiten Russisch luchtruim kost maatschappijen 300 miljoen'

Auteur: Thijs Baas

Een eventuele sluiting van het Russische luchtruim boven Siberië kan voor Europese airliners leiden tot een kostenpost van 300 miljoen euro per jaar. Dat berekende de Leidse hoogleraar Lucht- en ruimterecht Pablo Mendes de Leon voor BNR.

Dat is fors meer dan alleen de kosten van de infrastructuur, verkeersleidingstorens en de verkeersleiders en hun uitrusting. Want daar blijft het niet bij, zegt Mendes de Leon. "Er wordt fors meer betaald voor het overvliegen van het Russische luchtruim, omdat de Russen heel goed weten dat er nauwelijks een alternatief bestaat; er kan via de zuidroute of de Noordpool gevlogen wordt, maar dat zijn omwegen en die kosten nóg meer geld."

De Russen zien het luchtruim boven Siberië als hun luchtruim, en daar moet nou eenmaal voor betaald worden. "Als Europese luchtvaartmaatschappijen niet bereid zijn om te betalen en gaan omvliegen, loopt Rusland zelf ook geld mis. En dát is wat nu uitgerekend moet worden: wat kosten de verhoogde bedragen ons die we moeten betalen om door Rusland te vliegen en wat zijn de alternatieve routes?"

'Ons luchtruim'
Eerdere Europese pogingen om de bedragen in overeenstemming te brengen met de werkelijke kosten hebben tot nu toe nergens toe geleid, zegt Mendes de Leon. "Ze zeggen: het is ons luchtruim en daar hebben we volledig zeggenschap over. Ze vinden dat het Westen zich niet aan de handelsafspraken houdt en tegoeden bevriezen en dat ze wraak willen nemen van hun kant. Ik vermoed dat dát de redenering is als klopt wat ons vandaag heeft bereikt."

Via de Noordpool, óf met een stop in Alaska, en dan door via Tokio; dat zijn de logische alternatieven, meent Mendes de Leon. "Tokio en andere steden in Japan zijn de belangrijkste bestemmingen die worden getroffen door het sluiten van het Russische luchtruim. Of proberen via een zuidelijke route een weg te vinden. De vraag is of sluiting van het luchtruim economisch interessant is voor Rusland, want dan lopen ze enorm veel inkomsten mis."

Rusland overweegt het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen, meldde de Russische zakenkrant Vedomosti. De mogelijke maatregel lijkt een vergeldingsactie te zijn voor de sancties die Europa eerder aan Rusland oplegde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen