Oekraine20 jan '15 06:31Aangepast op 20 jan '15 07:06

Oost-Oekraïne vreest honger en Russische inmenging

Auteur: Thijs Baas

De situatie in het oosten van Oekraïne dreigt de laatste weken steeds meer te escaleren. 50.000 Oekraïense reservisten zijn inmiddels ingezet, maar volgens Oliver Carroll van The Independent komt die versterking waarschijnlijk te laat komt om het strategisch belangrijke vliegveld van Donetsk in handen te krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na een relatief rustige decembermaand laaide de strijd vanaf begin januari weer flink op, meldt Carroll. "In december was het relatief rustig, maar dat veranderde op 1 januari en verslechterde specifiek op 6 januari. De gevechten zijn geconcentreerd rond het vliegveld maar onlangs rukten ze op richting centrum van Donetsk."

De informatie vanaf de luchthaven is heel beperkt door netwerkproblemen, schetst Carroll de situatie. "Het Oekraïense leger was omringd door rebellen. De situatie verbeterde zaterdag en zondag ogenschijnlijk en het leek erop dat er een vrijgeleide kwam voor de gewonden. Maar volgens mij verdwijnt de controle over het vliegveld nu. Ik vrees dat ze dat uit handen moeten geven en dat de gevechten naar elders verplaatsen."
 

Rusland
De inbreng van Russische troepen is moeilijk in te schatten, omdat het land lijkt te hebben gekozen voor een strategie van 'plausible deniability - waarbij op een geloofwaardige manier elke suggestie van betrokkenheid vakkundig wordt ontkend. "We hebben zeer moderne voertuigen gezien, niet ver van de Russische grens. Mensen droegen een Russisch batches, wat erop duidt dat de hele actie georganiseerd is door Rusland."

De bevolking van Donetsk heeft het moeilijk, zegt Carroll. "Er is voedsel, maar veel mensen hebben geen geld om het te betalen. Als je kijkt naar de restaurants, lijkt van een oorlog in de verste verte geen sprake, maar vooral de meest kwetsbare mensen hebben het zwaar. Zij kunnen alleen nog rekenen op steun van de heldhaftige plaatselijke bevolking. Door de stop op de pensioenen dreigen mensen echt te bezwijken aan een gebrek aan voedsel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen