'Wachten is op uitspraak over legitimiteit inlijving Krim'
Poetin tekent papieren alsof het het kopen van een auto betreft. De Krim is nu Russisch. De inlijving van de Krim is vandaag door de Russische president geformaliseerd. De vraag die blijft hangen is: Kan dit zomaar?
"Er is een ontwerp-wetsvoorstel ondertekend waarmee de Krim onderdeel is geworden van Rusland", legt Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht, uit op BNR. "Volgens het Russisch staatsrecht moeten er nog wel enkele grondwettelijke aanpassingen plaatsvinden. En het Russische parlement moet de onafhankelijkheid nog bevestigen. Dat wordt weliswaar gezien als formaliteit maar toch moet er naar Russisch staatsrecht nog het een en ander gebeuren."
Het grote struikelblok is de erkenning van de internationale gemeenschap, zegt Knoops. "Je kunt bij wijze van spreken de voorkamer van je eigen huis tot eigen staat uitroepen, maar waar het om gaat is de legitimiteit van zo'n afscheiding. Het internationaal gerechtshof in Den Haag heeft in 2010 al in de kwestie met Kosovo bepaald dat de afscheiding van Kosovo van Servië geen schending van het internationaal recht was. Niettemin is de legitimiteit van de afscheiding niet gevolgd door erkenning van de Verenigde Naties. Er zijn veel landen die de afscheiding van Kosovo hebben erkend. Maar hoeveel landen gaat dit erkennen? Dat is eigenlijk het criterium voor het internationale recht."
Kosovo, Cyprus
Poetin blijft zeggen dat hij het internationaal recht aan zijn zijde heeft en het Westen zegt hetzelfde. Wie we moeten geloven? "Op dit moment nog geen van beiden", antwoordt Knoops. "Waar het op neerkomt is: er wordt een vergelijking met Kosovo getrokken, maar die gaat niet op. Er zijn zoveel verschillen met Kosovo dat jarenlang onder beleg van Servië heeft gelegen en onder administratie van de Verenigde Naties stond."
Knoops gaat verder: "De vergelijking met Cyprus is destijds gemaakt. Turkije heeft Noord-Cyprus in 1983 verklaard als zijnde onafhankelijk van Cyprus. Toen is de Turkse Republiek voor Noord-Cyprus uitgeroepen. Toen heeft de Veiligheidsraad een aantal resoluties aangenomen, waarbij de declaratie van Turkije als illegaal is beschouwd. Geen enkel land heeft toen Noord-Cyprus als onderdeel van Turkije aanvaard."
Einde discussie?
Wat er nu moet gebeuren is dat ofwel de Veiligheidsraad ofwel het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een uitspraak moet doen, zoals met de kwestie-Kosovo in juli 2010. "Toen heeft het Internationaal Gerechtshof duidelijk gezegd: die onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo is niet in strijd met het internationale recht. Zo'n uitspraak zou er moeten komen om definitief een einde te maken aan de welles-nietes discussie tussen president Poetin en Amerika."